MF DNES

Potraviny ženou inflaci nahoru

-

PRAHA Hladina cen v českých obchodech v září oproti loňsku stoupla o 2,7 procenta. Za potraviny si však připlácíme téměř šest procent. Řádově desítky procent si obchodníci přisadili k cenám másla, sýrů, mléka i vajec. Kromě jídla podražilo i bydlení a pohonné hmoty.

Tempo inflace zrychlilo ze srpnových 2,5 procenta na 2,7 procenta v září, uvedl Český statistick­ý úřad. Tahounem inflace jsou zejména potraviny. „Například vajíčka byla dražší o 26 procent, mléko skoro o 12 procent, sýry o 14 procent, a máslo dokonce o 55 procent. S prudkým růstem cen másla se nyní potýkají spotřebite­lé nejen v Česku, ale i v sousedních zemích. I když ne tolik jako u nás. Ke zdražování přispívá rostoucí globální spotřeba – například v Německu je nyní cena másla na nejvyšší úrovni za nejméně 50 let. V Polsku se dá máslo pořídit už za 24 až 30 korun.

Dražší byly také pekárenské výrobky – o šest procent, ale i maso – o pět procent,“uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebite­lských cen ČSÚ.

Stouply však také ceny tuků o 13,1 procenta. Ovoce přestalo zlevňovat a v září cena meziročně stoupla o 2,4 procenta. Zelenina nadále zlevňovala, a to o 4,4 procenta.

K nárůstu inflace přispívá i dražší bydlení v důsledku realitního boomu a zdražující ropa, a tedy i pohonné hmoty.

Analytici předpoklád­ají, že kvůli rostoucím cenám přistoupí v nejbližší době Česká národní banka ke zvýšení úrokových sazeb. „Inflace zřejmě přispěje k rozhodnutí ČNB utáhnout opasek ekonomice a zvýšit sazby. K tomuto kroku dojde téměř s jistotou ještě v říjnu. Kromě potravin a stravování tak Čechům budou zdražovat ještě spotřebite­lské úvěry a hypotéky,“vysvětluje hlavní analytik Tginvest.cz Petr Vlasák. Není sám, kdo očekává další impulz, který povede ke zdražení půjček. (fih)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia