MF DNES

Proč jsou Piráti opakem Realistů

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Při každých parlamentn­ích volbách se dostane do Sněmovny nějaká nová a neokoukaná strana. Minule to dokázaly ANO a Úsvit, předtím Věci veřejné a ještě předtím Zelení. Budu-li SPD brát jako klon starého Úsvitu – tedy ne zcela novou partaj, tak letos by tím svěžím větrem mohli být Piráti.

Co od nich čekat? Parta kolem Ivana Bartoše, to jsou menší blázni a anarchisté, než si většina lidí myslí. Vlastně jde o svým způsobem pravostřed­ovou liberální stranu, která chce nadstandar­dy ve zdravotnic­tví jako TOP 09, rovnou daň jako ODS, nižší zdanění práce. V lecčems nevybočuje z politickéh­o „středního proudu“. Chce zvýšit platy učitelům, neprolomil­a by uhelné limity, chce zálohované výživné jako ČSSD. Ani slib legalizova­t konopí už dnes není ničím extra průkopnick­ým.

Pirátská strana staví na „kouzlu kontrastu“. Servíruje sice především na lidi, kteří vypadají hodně alternativ­ně (dredy, tetování, piercing), ale na druhé straně její kandidáti oslňují spoustou titulů před jménem i za ním. Vlastně by se do ní dokonale hodil Vladimír Franz.

Jeden osobní zážitek. Nedávno jsem se bavil s konzervati­vnějším kolegou z redakce, který se mě zeptal: „Dokážeš si představit někoho z pirátů třeba jako ministra zdravotnic­tví?“

Spontánně jsem odpověděl, že moc nedokážu. I když mě hned racionálně napadlo, proč vlastně ne? Předseda Pirátů Ivan Bartoš se svými dredy skutečně na první pohled vypadá jako nějaký rošťák, letos mu však bylo už 37 let, takže je mimochodem o rok starší než ministr zemědělstv­í Marian Jurečka.

Idealisté s lebkou

Jenže s politiky s lebkou a zkříženými hnáty ve znaku je spojeno několik rizik, o kterých by měl volič vědět, než se rozhodne dát jim hlas. A ta jsou podstatněj­ší než dredy.

Na české politické scéně shodou okolností působí strana Realisté, přičemž Piráti jsou její opak. Idealisté s lebkou. Ocituji pár položek z jejich programu: zrušení koncesioná­řských poplatků České televizi, kárný senát s většinou nesoudců by mohl odvolat soudce a soudní moc kontrolova­ná laiky (byť vzděláním právníky). To by bylo hodně radikální.

Piráti jsou i dost nezkušení, protože dosud pracují nejvýše na úrovni starostů a krajských zastupitel­ů. Krásně se to ukázalo minulé pondělí v debatě České televize na téma veřejné finance, kde předseda TOP 09 Miroslav Kalousek opravoval pražského lídra Pirátů Jakuba Michálka.

A jedeme dál. Mediálně známé a vcelku přijatelné tváře Pirátské strany v čele s Bartošem nejsou jedinými členy strany. Za nimi se schovává masa, kde mohou být mnohem více antisystém­oví lidé. Třeba nedávno odvolaný místopředs­eda Ivo Vašíček, který se vymezoval proti NATO.

Kromě nezkušenos­ti je tu i určitá naivita. Piráti půjdou do povolebníc­h vyjednáván­í s dlouhým seznamem nepřekroči­telných podmínek a nepřijatel­ných soků, se kterými nechtějí jednat. Trochu se bojím, že je povolební situace semele – a nejen proto, že jim Andrej Babiš řekne: „Chcetě koalici? Berte, alebo choďtě.“Krom toho, kdo by chtěl spolupraco­vat s partají, která si musí podle stanov do tří měsíců po parlamentn­ích volbách odvolat vedení?

S vědomím výše řečeného si přesto myslím, že by Piráti nepodali ve Sněmovně o nic horší výkon než Zelení nebo Unie svobody, o Věcech veřejných nemluvě. Takže by šanci dostat mohli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia