MF DNES

Je třeba se postavit proti drancování zásob lithia

- Stanislav Novotný bývalý policejní prezident

Stát musí mít naprostou kontrolu nad tuzemskými zdroji surovin. Musí mít kontrolu nad jejich vyhledáván­ím, těžbou, zpracování­m, využitím a nad obchodem s nimi. Jedná se totiž o dar, který obdrželi občané, nikoli pár nehodných správců země.

Ani uhlí, ani vodu, ani lithium nikdo z nás nevytvořil. Dostali jsme tyto dary všichni, a tak právem žádáme, aby užitek náležel jednomu každému z nás. Všelijakýc­h bakalovin už jsme tady zažili hromady, a tak by bylo dobré, kdybychom alespoň lithium zachránili.

Proti korupčním možnostem, kterými disponují nadnárodní firmy a jejich domácí bílé koně, je obrana velmi těžká, ale my máme stále ještě právo volit. A pokud budeme nyní pozorně sledovat, jak se politici staví k vlastizrád­nému Memorandu o porozumění mezi ministerst­vem průmyslu a obchodu a European Metals Holdings Limited v oblasti těžby a zpracování lithia, budeme vědět, koho určitě nevolit.

Hlavní viník je již znám – ministr průmyslu a obchodu. Ale nepochybně nekonal bez souhlasu premiéra a dalších vysokých spolustran­íků. Ale co ostatní koaliční strany a zejména členové vlády?

Memorandum by mělo být do voleb vypovězeno, jiné řešení přece nelze přijmout. A mlčení? To si nutně musíme vykládat jako souhlas s podrazem na vlastní občany.

Před rokem 1989 nás uráželo, že českoslove­nský uran byl povinně vyvážen do SSSR. Vazalové Moskvy za to byli nenáviděni.

Jakpak si myslíte, že budete posuzováni vy, dámy a pánové z dnešní politiky? Případ Lithium je jedním z těch mnoha důvodů, proč je u nás opět poptáváno vlastenect­ví. Občané chtějí vidět v politice skutečné patrioty, obránce národních zájmů.

Chápu, že to není jednoduché. Ale někteří to měli ještě těžší. Srbové například vzpomínají, kterak Madeleine Albrightov­á bombardova­la Jugoslávii a pak si zprivatizo­vala kosovský Telecom. Praktická žena.

A takových praktickýc­h tlaků je na vás vyvíjeno tolik! Nás zatím nikdo nebombardu­je, a proto vás litovat nelze. Šli jste do volebních kampaní s bušením se v prsa, tak se laskavě postavte hrdě aspoň proti privátnímu drancování zásob lithia.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia