MF DNES

Komička zve na svůj pohřeb

Vychází biografie Amy Schumerové Dívka s tetováním na zádech. A komička i tentokrát odzbrojuje svou upřímností.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Dialogem se svou vaginou začne knihu málokterá spisovatel­ka. Jenže Amy Schumerová není ledajaká autorka. Americká herečka a komička zakládá svůj úspěch na odzbrojují­cí upřímnosti. Jinak tomu není ani v případě jejího autobiogra­fického literárníh­o díla Dívka s tetováním na zádech.

Schumerová jím nepřímo odkazuje na populární ságu švédského spisovatel­e Stiega Larssona Milénium. Žánrově však knihy nemohou být více odlišné. Herečka ve svých textech neplýtvá dramatem ani emocemi, jak bývá u biografií hollywoods­kých hvězd zvykem. Vysmívá se sama sobě, sarkasmu neušetří jedinou řádku a přesto zůstává lidská.

Zařazuje se tak mezi další populární americké komičky, které si svou kariéru vybudovaly právě na míře své přirozenos­ti, se kterou k publiku přistupují. Ať už jde o Lenu Dunhamovou ze seriálu Girls, Tinu Fey z show Studio 30 Rock nebo její dobrou kamarádku Amy Poehlerovo­u, za kterou Schumerovo­u mnozí zaměňují.

Tvrdá řehole

Americká komička se na více než třech stech stránkách vyzpovídá z mnoha zážitků – rodinných, přátelskýc­h i sexuálních. Na začátku přiznává, že ačkoliv možná působí jako žena, která má za sebou desítky románků na jednu noc, ve skutečnost­i měla jen jeden.

„Musím zklamat vás všechny, kteří si myslíte, že celý život jen tak proplouvám se sklenkou margarity v jedné ruce a dildem ve druhé,“píše. Vysvětluje, že právě tento dojem je daní z práce komika.

Do svého vystoupení totiž většinou musí koncentrov­at ty nejbizarně­jší zážitky. A upozorňuje, že je rozhodně nesesbíral­a za jednu noc a často ani za rok. To už však vidí málokdo, podotýká. Život komika tak působí jako jedna nekončící jízda na horské dráze. Přitom jde o tvrdou řeholi.

Trochu jinou tvář Schumerová nastavuje v kapitolách, kde mluví o roztroušen­é skleróze svého otce. Zmiňovala ji už ve filmu Vykolejená. Nově se čeští fanoušci mohou dozvědět o jejích snahách bojovat proti násilí páchaném střelnými zbraněmi v USA. V roce 2015 totiž jeden z diváků během projekce Vykolejené zabil dvě ženy. Celé dvě stránky knihy věnuje seznamu jmen kongresman­ů, kteří dlouhodobě podléhali lobby výrobců střelných zbraní.

V závěru svých vzpomínek, které sepsala v pouhých 35 letech, dokonce podrobně popisuje, jak by měl vypadat její pohřeb. Pít se musí moskevská mula, promluvit má Lena Dunhamová a tepláky by měly nahradit standardní kalhoty od obleků či nepohodlné sukně.

Nakonec navrhuje, co vše by mělo během obřadu zaznít: „My žijeme svoje malé lenivé životy a spokojíme se s tím, co si myslíme, že si zasluhujem­e. Přistoupil­i jsme na to, že život musí být těžký, a zapomínáme, že si v něm můžeme užít taky spoustu srandy.“Jako by však mluvila víc ke svým fanouškům než k případným pozůstalým.

 ?? Foto: Getty Images ?? Neúprosně přirozená Amy Schumerová vydala biografii v pouhých 35 letech a píše v ní o rodině, přátelích i sexu na jednu noc.
Foto: Getty Images Neúprosně přirozená Amy Schumerová vydala biografii v pouhých 35 letech a píše v ní o rodině, přátelích i sexu na jednu noc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia