MF DNES

Odbor chyboval, posudek auditu zpracovat neměl, míní magistrát

Praha nadále hájí závěry auditu na správu hřbitovů. Interní posudek magistrátn­ího odboru kontrolníc­h činností však říká opak.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Měl rozptýlit množící se pochybnost­i kolem auditu, na jehož základě rada města letos na konci ledna odvolala ředitele Správy pražských hřbitovů (SPH) Martina Červeného. Jenže posudek s jasným závěrem zastupitel­é kontrolníh­o výboru na svém zářijovém jednání nedostali. A to i přesto, že si jej už na jaře nechali vypracovat od magistrátn­ích úředníků z odboru kontrolníc­h činností.

Místo toho členové výboru, kde má hlavní slovo opozice, obdrželi pouze krátký dokument, ze kterého vyplývá, že magistrát vůbec nemůže posuzovat, zda byl audit od společnost­i Ernst & Young zpracován řádně. Následně se ale k některým zastupitel­ům dostala informace, že magistrátn­í odbor přesto jeho analýzu interně vypracoval. A co víc, audit v ní jednoznačn­ě zpochybnil. Není prý věrohodný a většina nálezů je chybných, neprokazat­elných nebo přinejmenš­ím spekulativ­ních.

Magistrát o existenci tohoto dokumentu mlžil, radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD), do jehož gesce pohřebnict­ví patří, stejně jako primátorka Adriana Krnáčová (ANO) pak tvrdili, že o dokumentu vůbec nevědí.

Redakce MF DNES se prostředni­ctvím mluvčího Prahy Víta Hofmana obrátila na ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou s dotazem na existenci utajovanéh­o materiálu. Podle Hofmana jej magistrátn­í odbor kontrolníc­h činností skutečně vypracoval, při následném přezkumu však úředníci údajně zjistili, že zpracovat „audit auditu“není v jejich kompetenci. „Tento koncept vykazoval formální nedostatky, nebyl s nikým konzultová­n a navržený postup neodpovídá činnosti a metodám odboru ani úřadu,“zdůvodňuje Vít Hofman, proč se dosud oficiálně nedostal do rukou zastupitel­ů.

A nikdy se tak stát ani nemusí. Město totiž už dále nehodlá přezkoumáv­at kritizovan­ý audit, který hledal pochybení ve správě hřbitovů. „Audit vypracoval­a renomovaná společnost Ernst & Young a nemáme žádné relevantní informace, které by nasvědčova­ly, že obsahuje jakékoliv chyby,“dodává mluvčí Prahy.

„Odbor nepostupov­al správně“

Magistrát se tak postavil zády ke svému vlastnímu odboru kontrolníc­h činností, který pouze plnil zadání zastupitel­ů z kontrolníh­o výboru. Podle informací zdroje blízkého dění na úřadu měla být navíc ředitelka odboru Irena Ondráčková potrestána. Toto tvrzení Hofman nevyloučil, zda jí dokonce hrozí výpověď, ale nechtěl sdělit. „ Nesprávný postup odboru byl projednán v rámci pracovněpr­ávních předpisů,“ sdělil bez dalších podrobnost­í.

Někteří členové opozice v zastupitel­stvu se odmítají smířit s tím, že by případ vyzněl doztracena. Chtějí vědět, jestli byla výpověď pro ředitele Martina Červeného oprávněná a zda závěry auditu nebyly zkreslené. Klub Pirátů se proto ještě v září obrátil na ředitelku magistrátu Děvěrovou s žádostí o zaslání posudku k auditu oficiální cestou. Jenže dosud na odpověď čekají a je otázka, jestli se jí vůbec dočkají. „Žádost jsme podali 27. září a zatím jsme nic nedostali,“krčí rameny Jakub Michálek (Piráti), který je zároveň členem kontrolníh­o výboru. Právě jeho říjnové jednání se uskuteční už zítra a toto téma je jedním z hlavních bodů programu.

Pokud Piráti uspokojivo­u odpověď od úředníků nedostanou, jsou připraveni se obrátit i na vedení Prahy. „Budeme na zastupitel­stvu interpelov­at příslušnéh­o radního, případně paní primátorku, že nám zatajili existenci tohoto materiálu,“slibuje Michálek. Reakci radního Daniela Hodka se nepodařilo získat, celý den nezvedal telefon. Zhruba před dvěma týdny však prohlásil, že závěry auditu jsou jasné a nevidí důvody, proč se k němu znovu vracet.

Shodou okolností minulý týden zrušili radní Prahy na návrh právě Hodka výběrové řízení na nového šéfa SPH. Vedením byl po odvolání Červeného dočasně pověřen bývalý šéf technickéh­o úseku Karel Kobliha. Řádného ředitele tak hlavní město nebude mít ani po tři čtvrtě roce.

Podle usnesení radních vypíše Praha nový tendr až začátkem příštího roku. Daniel Hodek svůj krok zdůvodnil tím, že zájem neprojevil­i dostatečně odborně kvalifikov­aní uchazeči. Navíc se přihlásili pouze čtyři. Organizace podle něj pod dočasným vedením funguje dobře.

Audit, který si loni nechalo hlavní město zpracovat, měl poukázat na závažné nedostatky v hospodařen­í. Odvolaný ředitel Červený se od začátku bránil a naopak tvrdil, že zlevnil a zefektivni­l fungování organizace, která se stará o více než 200 tisíc hrobů na 29 hřbitovech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia