MF DNES

Konec snu? Kdepak, Chytilův příběh nekončí

- — Jaroslav Tomas, Petr Fojtík

Vypadalo to nadějně: nastupoval v centru druhé formace NY Rangers, odkud rozdával puky borcům jako Rick Nash a Matts Zuccarello. Po zápasech zase suverénně rozdával rozhovory v angličtině. 18letý hokejový talent Filip Chytil si žil v zámořské NHL svůj sen. „Výborná zkušenost. Hrát s takovými hráči, proti takovým hráčům, nasávat tu atmosféru... Vychutnává­m si to,“vyprávěl po sobotním duelu v Torontu v rozhovoru se spolupraco­vnicí MF DNES.

Teď přišlo malé vystřízliv­ění. Zatím to není definitivn­í, ale slavný klub ho nejspíš pošle zpátky do Zlína. Jeho generální manažer Martin Hosták říká: „Jsem v kontaktu s generálním manažerem Jeffem Gortonem. Ještě to nevíme na sto procent, ale z náznaků se dá vytušit, že se k nám Filip vrátí na hostování.“

To je poměrně nečekaný obrat. Chytil zažíval v New Yorku opravdu neuvěřitel­né tři měsíce. V červnu ho Rangers draftovali, v průběhu léta přesvědčil na tréninkový­ch kempech, aby posléze pravidelně nastupoval v přípravnýc­h zápasech. Ve finále se udržel na soupisce pro novou sezonu, v níž odehrál první dva zápasy.

Na ledě však nedostával tolik prostoru. V úvodním duelu odehrál 7 minut a 40 vteřin, v průběhu druhého ho trenér Alain Vigneault posadil a do třetího se už nevešel do sestavy. „Cítil jsem, že je to pro Filipa těžké. Na ledě se hledal, navíc jsme oba zápasy prohráli,“popisoval kouč, jenž následně složil útočné formace pouze z jedenácti forvardů. Výsledek? Rangers porazili Montreal 2:0.

Chytil, jenž utkání sledoval pouze z tribuny, už v té době tušil, že se jeho hokejová pohádka chýlí ke konci. Tedy alespoň prozatím. Abyste rozuměli: Rangers ho neodepsali. Jen mu chtějí dát prostor, aby mohl dozrát. „Víme, že Filip je talentovan­ý hráč, proto musíme udělat rozhodnutí, které bude nejlepší pro něj, aby mohl naplno rozvíjet svůj potenciál,“pravil trenér.

S tím souhlasí i Hosták. „Pokud by měl Filip zůstat v Rangers na pozici hráče, který bude na ledě paběrkovat, pak pro něj bude lepší, aby hrál pravidelně u nás.“

A zlínský asistent Martin Hamrlík dodal: „Přejeme mu, aby hrál NHL. Ale pokud ho dají sem, bude pro nás obrovské plus.“

Předčasný konec není žádná ostuda. Vždyť Chytil prorazil do NHL jako nejmladší Čech v celé její historii a kariéru má teprve před sebou. Rangers mu dali šanci otrkat se, aby zjistil, co ho čeká. Teď je jen na něm, jestli bude dál tvrdě pracovat.

On sám říká: „Hodně mi pomohl uplynulý rok ve Zlíně, abych se stal komplexním hráčem, který si poradí ve všech situacích.“

Teď tu šanci dostane asi znovu. A i díky tomu může být brzy zpátky.

 ?? Foto: ČTK ?? Zpátky do Zlína Filip Chytil zřejmě bude hostovat ve Zlíně.
Foto: ČTK Zpátky do Zlína Filip Chytil zřejmě bude hostovat ve Zlíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia