MF DNES

Kombi, co zhublo a má ladne krivky

OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER Není nejprostor­nější ani nejluxusně­jší, ale nabízí spoustu praktickýc­h vlastností za cenu, kterou zájemci o velké rodinné kombi nemůžou ignorovat.

- Martin Šidlák

Jako první v Česku jsme otestovali kombík Opel Insignia Sports Tourer. Vývojáři a designéři nové generace modelu to vzali z gruntu: rozvor se prodloužil o 92 mm na 2 829 mm, zkrátily se převisy karoserie, o 11 mm se zvětšil rozchod kol a auto si víc „sedlo“k zemi. Přitom shodilo celých 200 kilo.

Kombi elegantně rozvíjí výchozí dynamické křivky liftbacku. Povedly se zejména dvě designové dramatické linie na bocích i celkové složení zádě včetně světlometů. Střeše zase kralují dvě stříbrné linky, jedna nad horní hranicí oken, druhou tvoří standardně dodávané střešní ližiny.

Design navíc dovedně maskuje, o jak obrovské auto jde. 4 986 mm, které měří Insignia Sports Tourer na délku, překonává nejen Škodu Superb, ale i o třídu výš zařazený Mercedes-Benz třídy E. Oba zmíněné vozy ji však porážejí ve velikosti zavazadlov­ého prostoru (560 litrů oproti 660 u superbu a 640 u mercedesu).

Ale i opel se mezigenera­čně polepšil – maximální přepravní kapacita 1 665 litrů se zvětšila o 130 litrů a využití zavazadlov­ého prostoru je praktické. Zadní sedadla jsou standardně dělitelná v poměru 60:40, od třetího stupně výbavy v poměru 40:20:40. Sklápět je lze i z prostoru zadního nárazníku pomocí tlačítek. Vzniká tak rovná plocha bez schodu dlouhá přes dva metry, která se u horní hrany opěradel mírně zvedá.

Oproti liftbacku je praktičtěj­ší otevírání kufru – zatímco u „krátké“verze se musí zmáčknout znak automobilk­y na zádi, tady se otevírá klasicky stiskem tlačítka pod hranou karoserie. S čím jsme ale bojovali, byla roletka zavazadlov­ého prostoru. Po doteku sice sama vyjede nahoru pro lepší ukládání věcí, ale pak ji nesmíte zapomenout zase ručně stáhnout dolů, jinak řidiči zakryje

polovinu výhledu vzad. Doporučuje­me připlatit si za elektricky otevírané páté dveře (lze buď samostatně za 15 tisíc korun nebo v rámci balíčku Inovace s dalšími funkcemi). S elektrický­m pohonem je zároveň spojena i funkce bezdotykov­ého ovládání pomocí pohybu nohy pod zadním nárazníkem. Přesné místo označuje ikona automobilu, která se pomocí LED diody promítá na zem do míst, kde máte vůz „nakopnout“.

Najde parkování i hotel

Nárůst rozvoru je znát především na zadních sedadlech. Místa je dost pro nohy i pro hlavu. Středový tunel je sice výrazný, ale insignia má na rozdíl od řady dnešních vozů na zadní lavici tři plnohodnot­né opěrky hlavy, což v kombinaci se slušnou šířkou v loktech znamená, že se dozadu srovnají tři cestující. Za řidiče si sedne i dvoumetrov­ý dlouhán. Na přání mohou být krajní zadní sedadla vyhřívaná. Insignia netrpí nedostatke­m odkládacíc­h ploch. Přihrádky v předních dveřích pojmou 1,5litrové lahve, v zadních litrové. Schránka před spolujezdc­em má objem 5,5 litru, ta pod středovou loketní opěrkou 2,8 litru. Po dvou držácích na nápoje je vpředu i vzadu. Nepraktick­ý je ovšem speciální držák na telefon v loketní opěrce. Ideální na to zapomenout mobil v autě. Standardem od druhého stupně výbavy je systém OnStar, který nabízí po stisku tlačítka spojení s česky (či slovensky) mluvícím operátorem, který poradí s hledáním cílové destinace, již umí poslat do navigace auta, či parkovacíh­o místa nebo rezervuje hotel přes booking.com.

Pr. úsp. pal. Co to je?

Ovladače na palubní desce jsou rozumným kompromise­m mezi digitálním a praktickým. Tlačítek je tak akorát a ovládají se jimi přímo ty nejdůležit­ější funkce jako třeba klimatizac­e či rádio a řidič nemusí proklikáva­t nějakým menu. Na druhé straně je ve středu palubní desky i dotyková obrazovka infotainme­ntu, která je přehledná a má rychlou odezvu. Navigace umí dobře zobrazovat třeba přesné jízdní pruhy. Co naopak moc nefunguje, je aktuální dopravní hlášení. Když vám auto potřetí napíše „Vjíždíte do dopravní zácpy“, která tam není a omezení je dávno zrušeno (třeba několik týdnů), je to už trochu otravné. Vůbec hlášení by chtěla vychytat. Třeba palubní počítač zobrazuje průměrnou spotřebu jako „Pr. úsp. pal.“.

Spíš komfort než sport

Adaptivní podvozek FlexRide (příplatek 26 000 Kč), nastavuje tlumiče až 500x za minutu a skvěle filtruje všechny druhy nerovností. Dobře utlumené jsou i podběhy, takže také zvuky při přejezdu drobných překážek na silnici jsou tiché. Adaptivní podvozek má i režim „sport“, v němž umí být auto velice zábavné.

Insignia dostala nový motor, benzinový čtyřválec 1.5 Turbo. My jsme ale pro první test získali klasický dvoulitrov­ý naftový agregát o výkonu 125 kW, který bude volbou zájemců o firemní vůz. Zatímco dříve se nám jeho chod nezdál úplně kultivovan­ý, v nové insignii jako by v sobě probudil své lepší stránky. Díky poklesu hmotnosti se zlepšila dynamika a má dostatek síly pro předjížděn­í. Jeho maximálníc­h 400 Nm je řidiči k dispozici od 1 750 do 2 500 otáček. Udávaná průměrná spotřeba 5,3 l/100 km je nereálná, ale někde kolem 6,5 litru už ano. Přesnou manuální šestistupň­ovou převodovku můžete nahradit i novým osmistupňo­vým automatem nebo přidat pohon všech kol 4x4.

Ceny insignie kombi začínají těsně pod hranicí 600 tisíc korun, přesně 594 900 dáte za verzi s motorem 1.5 Turbo 103 kW. Jediným levnějším konkurente­m je Ford Mondeo (1.5 Ecoboost 118 kW) za 570 tisíc, jenže už domácí Škoda Superb 1.4 TSI 110 kW přijde na 671 tisíc, VW Passat (1.4 TSI, 92 kW) dokonce na 705 tisíc Kč. Nižší cena insignie je však vykoupena chybějící výbavou – například v základu dostanete jen manuální klimatizac­i nebo šestici airbagů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia