MF DNES

O co jde v kauze Čapí hnízdo

- Zdroj: ČTK

Únor 2006 – Majitelem zanedbanéh­o areálu u Benešova se stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi.

Prosinec 2007 – Společnost s ručením omezeným ZZN AGRO Pelhřimov z holdingu Agrofert se přeměnila na stejnojmen­nou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla a. s. ZZN Pelhřimov.

Únor 2008 – Společnost ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenova­la na Farmu Čapí hnízdo, majitelé akcií byli od té doby anonymní.

20. srpna 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo.

Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. V médiích byla spojována s Babišem, který však vlastnictv­í odmítal.

Únor 2011 – Při jednom z auditů bylo zjištěno, že farma požádala v roce 2009 o jednu platbu dříve, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 byla většina pokuty odpuštěna, firma zaplatila 37 000 korun plus penále.

Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitost­i skupiny Agrofert.

9. října 2017 – Babiš a Faltýnek byli obviněni v souvislost­i s dotací pro Čapí hnízdo. Oba politici vinu popírají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia