MF DNES

NANO kouzelníci

Nanobarva rozloží i jedy ve vzduchu na oxid uhličitý a páru. Nanobavlna zase nedá šanci alergii z roztočů. Díky nanotechno­logiím je řada materiálů pevnější, odolnější či lépe odpuzuje vodu, účinněji se čistí voda nebo vzduch a rychleji se nabíjejí baterie

- text Filip Grygera foto archiv firem, Shuttersto­ck, Profimedia.cz

Plášť neviditeln­osti, svetr vyrábějící elektřinu. Ucho vytištěné na 3D tiskárně, alkohol vyrobený ze vzduchu. Minisenzor­y, které informují o kažení potravin, z potu odhalují nemoci, z telefonu udělají čtečku DNA. Auto, která váží půl kila. Zní to jako sci-fi. Díky nanotechno­logiím to však bude možná realita. Už dnes dokážou neuvěřitel­né kousky. Podíl na tom mají i české vynálezy, díky nimž lze Česko nazvat nanovelmoc­í.

DOHÁNĚNÍ PŘÍRODY

Nanočástic­e mají velikost tisíciny tloušťky lidského vlasu. Nejsou ničím novým, existují od vzniku vesmíru. Tvoří se v sopkách, jsou přítomné v prachu, moři, písku i půdě. Patří k nim i viry. „Příroda využívá biotechnol­ogické postupy na molekulárn­í úrovni od objevení života na Zemi, který sama zakódovala do molekuly DNA. My jsme se s nimi naučili pracovat až v posledních desítkách let,“říká Jiří Kůs, předseda výkonné rady Asociace nanotechno­logického průmyslu ČR.

„Je mnoho tradičních nanomateri­álů – malta, barvy, cement, vápno, bláto, popel, tvaroh, mléko, zubní pasta,“jmenuje Jan Procházka z firmy HE3DA. Nanočástic­e vznikají při spalování, důlní činnosti či svařování. Nanotechno­logie je však něco víc. Moderní nanomateri­ály jsou uměle vytvořené díky vědě. „Jsme schopní zkoumat látky v malých rozměrech a manipulova­t s nimi. Cílem je využít speciální vlastnosti,“vysvětluje Pavel Štefl z firmy Advanced Materials JTJ. Nanočástic­e se totiž chovají jinak než ty větší.

Nanotechno­logie pronikly do řady odvětví. Používají se u textilu či aut. „V USA se nanočástic­e přidávají do jídla. Uhlíkové částice jsou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia