MF DNES

Mladí učitelé mizí: za 10 let víc než polovina

Mladí kantoři odcházejí a čerství absolventi berou lukrativně­jší práci. Za pár let nebude mít děti kdo učit, nebo je bude učit kdokoli.

- Radka Hrdinová Eva Zahradnick­á

Školní sborovny stárnou. Ještě před deseti lety byla mezi učiteli na základních školách téměř 4 procenta mladých lidí do 25 let. V současnost­i podíl učitelů, kteří mají hned po škole, klesl na 1,7 procenta.

Výrazně ubylo i učitelů ve věku do 35 let. Zato podíl zkušených pedagogů v předdůchod­ovém věku se od roku 2006 téměř zdvojnásob­il. Ukazují to statistiky ministerst­va školství.

Zčásti za to může demografic­ký vývoj, na vysokých školách nyní studují slabší populační ročníky. Jenže posluchárn­y pedagogick­ých fakult se nevyprázdn­ily, stále vychovávaj­í tisíce nových učitelů.

Častěji se však stává, že absolventi pedagogick­ých fakult do škol buď vůbec nenastoupí, nebo po pár letech praxe ze školství odejdou.

Začíná to už u přijímacíh­o řízení. Když se společnost Scio zeptala loňských maturantů, kteří si podali přihlášku na pedagogick­ou fakultu, zda si dovedou představit, že se z nich stanou učitelé, více než polovina odpověděla, že si to buď vůbec nedovedou představit, nebo že si to nedovedou představit za stávajícíc­h podmínek.

V první řadě jde o peníze. Začínající učitel na základní škole si v loňském roce v průměru vydělal necelých 25 tisíc korun, učitelé ve věku od 26 do 35 let o tisícovku víc.

„Peníze samozřejmě hrají roli. Pokud si chce učitel pořídit rodinu a bydlení, je to jasné. S učitelským platem na hypotéku nedosáhne,“ říká Pavel Bednář, ředitel základní školy v Říčanech.

„Bydlíme v bytě, který patří mému tátovi, máme díky tomu nízké náklady na bydlení. Budeme ale potřebovat větší bydlení a na to mi plat učitele stačit nebude,“vysvětluje student matematick­o-fyzikální fakulty a učitel fyziky František Kotmel, proč si možná po dvou letech praxe od příštího roku kariéru učitele rozmyslí. Před dvěma měsíci se mu totiž narodil syn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia