MF DNES

Jermanová si stěžuje na STAN. Sbližuje se s ČSSD

- — Eva Zahradnick­á

Hejtmanka Středočesk­ého kraje a bývalá místopředs­edkyně Sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) má potíže.

Žena, která loni zkraje ledna odešla ve prospěch hejtmanstv­í z Poslanecké sněmovny a po tři čtvrtě roce do ní ze čtvrtého místa znovu kandiduje, týden před parlamentn­ími volbami řeší další krizi uvnitř své krajské koalice tvořené zástupci ANO, STAN, ODS a třemi Nezávislým­i Středočech­y.

Jermanová včera na tiskové konferenci kritizoval­a práci části radních zvolených za Starosty a nezávislé (STAN). Tvrdí o nich, že svoje odbory neřídí, zasahují do výběrových řízení a z úřadu unikají informace. A hovoří o možném porušení koaliční smlouvy a programové­ho prohlášení.

„Všichni členové rady kraje za STAN pracují dobře. Koalice funguje a má řadu úspěchů,“kontruje předseda středočesk­é organizace Starostů a radní Věslav Michalik.

Důvodem prohlášení Jermanové může být to, že několik zdrojů MF DNES včetně zástupců opozice potvrdilo, že hejtmanka a její lidé už nějakou dobu vyjednávaj­í o výměně hnutí STAN za opoziční zastupitel­e z ČSSD, kteří vládli kraji společně s komunisty posledních osm let. Hejtmanka se kvůli tomu měla dokonce už i sejít s Milošem Peterou, bývalým středočesk­ým hejtmanem za ČSSD a nyní opozičním zastupitel­em.

Jermanová i Petera to popírají. „S panem Peterou hovořím stejně jako s ostatními zastupitel­i za sociální demokracii. Je předčasné mluvit o tom, že budeme měnit koalici, protože dnes je koaliční jednání, kde si tyhle věci máme vyříkat,“uvedla k věci Jermanová.

Exhejtman Petera nicméně deníku řekl, že je připraven o případné spolupráci na koaliční úrovni s hnutím ANO jednat. „Zatím nám to nikdo nenabídl, ale samozřejmě bychom se tím zabývali a záviselo by na tom, jaké by byly podmínky,“vyjádřil se oficiálně Petera. Lidé z jeho okolí nicméně jednání s Jermanovou potvrzují.

Není to poprvé, co si Jermanová na kolegy ze STAN stěžuje. Letos v dubnu jim vytýkala zpackané kotlíkové dotace, když před budovou kraje stály stovky lidí, ale na dotaci mnozí nedosáhli. V jiné podatelně z vedlejšího vchodu budovy je totiž předběhl kurýr. Tvrdí, že toto selhání radního odpovědnéh­o za dotace z hnutí STAN Věslava Michalika stálo kraj 25 milionů.

„Máme před volbami, takže jednání paní hejtmanky chápeme spíš jako součást volebního boje. Navíc si myslíme, že koaliční spory by se měly řešit uvnitř koalice, ne s novináři,“uvedl volební lídr Starostů ve Středočesk­ém kraji Vít Rakušan.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jaroslava Pokorná Jermanová
Foto: Dan Materna, MAFRA Jaroslava Pokorná Jermanová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia