MF DNES

Milé úsměvy prvňáčků Š

Říjen patří ve školách fotografov­ání. I letos přináší MF DNES tabla nových žáků

- Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

kolní lavice jsou po prvním měsíci plné usměvavých tváří. Po zářijovém seznamován­í si prvňáčci našli spoustu nových kamarádů. Jak se však školní rok přelije do měsíce října, začíná výuka nabírat na obrátkách. Jakékoliv zábavné vytržení z výuky tak provází nadšení. A přesně tímto vytržením bývá fotografov­ání.

Také letos přináší MF DNES tradiční projekt Prvňáků, do kterého se zapojilo v celé ČR 832 prvních tříd. Ve středních Čechách to bylo ve spolupráci se společnost­í Prestige Photo. Její majitel Zdeněk Černoušek říká, že nahodit „směvnou“atmosféru je to nejdůležit­ější.

Tím úplným základem ale bývá komunikace. „Já si je vedu hned od prvního okamžiku. Jde to přesně podle mě,“říká Černoušek a tvrdí, že je obrovským režisérem. Nejprve musí navodit onu atmosféru plnou smíchu. Ptá se dětí, jak se jim líbí ve škole, co mají rády. Pokud ho přijmou za kamaráda, má prakticky vyhráno a může se pustit do práce.

Reklama na úsměvy

Než si však děti vezme samostatně k focení, ještě každého z nich nějak ocení.

„Já mám ve zvyku, že se mi vždycky nejprve představuj­í, ale nechci příjmení, jenom jména. Teď se podívám na to dítě a hned na něm vidím něco hezkého. Každé dítě, ještě než si mi tam sedne, tak ho oslovím jménem a nějak pochválím a ty děti se úplně rozplynou,“říká Černoušek. Kolegové mu často říkají, že dělá reklamu na zubní pastu, protože mu všechny děti ukazují zuby. U všech boduje jeho osobní a krásný přístup. Majitel fotostudia vzpomíná třeba na focení prvňáčků v Základní škole U Santošky na Smíchově. Tam jej prý paní učitelka obdivovala, že jako fotograf to s dětmi krásně umí.

„Paní učitelko, já nejsem fotograf, já jsem sběratel dětských úsměvů,“odvětil Černoušek.

Prvňáčci možná své fotografie plně neocení, ale rodiče bývají nadšení. Nefotí se však v každé škole a rodiče se sami ptají, proč ne zrovna u nich. Zdeněk Černoušek jen krčí rameny. Dává si přitom záležet, aby o projektu věděla každá škola.

„Máme už na to takový systém, ba dokonce vyčleňuju dva lidi, kteří školy oběhnou ještě osobně, nejenže dostanou upozornění mailem,“vysvětluje Černoušek a lituje zklamané rodiče, kterým škola nevyhověla.

Když ho po skončení focení, než si sbalí věci, děti chválí, že prý je úplně „suprovej“, tak má často v očích slzy.

„Lehce se mi poté tvrdí, že mám v práci samé nádherné zážitky,“dodává.

Každé dítě oslovím jménem a nějak pochválím.

 ?? Foto: Prestighe photo ?? Tabla prvňáčků Letos se tradičního projektu MF DNES zúčastnilo 832 prvních tříd z celé ČR.
Foto: Prestighe photo Tabla prvňáčků Letos se tradičního projektu MF DNES zúčastnilo 832 prvních tříd z celé ČR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia