MF DNES

Fassbender­ův Sněhulák taje

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zápletka je pochopitel­ně stejná. Zato rozdíl mezi účinkem knihy, již napsal Jo Nesbo, a jejím filmovým přepisem je hluboký jako fjordy, které tu nejvíc okouzlí.

Svalnatá troska

Pochopitel­ně ne každý návštěvník kina Sněhuláka četl, ale i předchozí neznalost pachatele sériových vražd jen málo změní na divákově pocitu matnosti, lenosti, neuspořáda­nosti a povšechnos­ti vyprávění. Jako standardní televizní detektivka na šedesát minut by Sněhulák prošel, ovšem ve dvouhodino­vé, filmařsky nevýrazné podobě praskají jeho nastavovan­é švy jeden po druhém. Bludný kruh severských thrillerů se uzavírá, mrazivost se dostavuje pouze napohled a taje v běžnou žánrovou břečku.

Ještě úvodní výjev ze zasněžené samoty následovan­ý jízdou po praskající­m ledu má příslib solidní nálady, byť už tady startuje citové vydírání dětmi. Ale sotva se počne brnkat na strunu městské odcizenost­i, originalit­a končí. Michael Fassbender coby komisař Hole sice umí zahrát zasmušile zpustlou trosku opilce, jenže když ho nechá režisér Tomas Alfredson vysvléknou­t, jen aby ukázal skvostně narýsované svaly, hrdinovu podstatu vyloženě zabije.

Obyčejná krimi

Podobně si Alfredson podráží nohy co chvíli. Nastolí působivou momentku, třeba kolem vysokohors­ké lanovky, a vzápětí ji umrtví dalším kolečkem existenciá­lního bloumání bez motivací. Navíc má sklon k laciným efektům: když se slípce usekne hlava, pak musí kapka krve stéct po špalku ve velkém detailu.

Vedle Fassbender­a zbylé body uhraje Norsko: pláně, skály, lodě, vlaky. Ale byť se scenerie činí a známí herci figurují i v epizodách, z výsledné obyčejné krimi není vůbec znát, proč je předloha tak slavná.

 ?? Foto: Cinemart ?? Břečka Brodí se v ní i komisař Michaela Fassbender­a.
Foto: Cinemart Břečka Brodí se v ní i komisař Michaela Fassbender­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia