MF DNES

Vánoce se letos o dost prodraží

Vzrostla cena másla, vajec a cukru. Zdraží i kapr

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Vánoční hodování se prodraží. Ceny potravin, které tvoří štědroveče­rní menu, stouply od loňska velmi výrazně. Až o desítky procent.

Na Třeboňsku začaly sezonní výlovy kaprů, kteří zamíří na štědroveče­rní tabule. Pověstné mlčení ryby letos znamená jen drobné navýšení ceny. Rybáři předesílaj­í, že kilogram kapra kvůli vyšším nákladům v důsledku sucha zdraží o několik korun. Loni stál nejlevnějš­í třeboňský kapr 77 korun.

„Očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň řádově v korunách,“odhadl předseda představen­stva Josef Malecha. Stejnou předpověď dává i menší Klatovské rybářství.

„V nákupním koši spotřebite­le je to nevýznamné,“tvrdí ředitel Václav Voráček.

Přesto letos hospodyňky v přípravách na štědroveče­rní hostinu sáhnou mnohem hlouběji do svých kapes.

Výrazně totiž podle dat Českého statistick­ého úřadu za září meziročně zdražily také další potraviny, bez kterých se neobejde sváteční menu většiny Čechů.

Nejvíce z nich vyčnívá máslo. Čtvrtkilov­á kostka stojí v průměru 57 korun, tedy o dvacet korun více než loni. Podle hlasů mlékáren, ale i analýzy ministerst­va zemědělstv­í k situaci na trhu s mlékem bude navíc do Vánoc dál zdražovat. Trochu neprávem však máslo zastínilo další položky.

Vejce, která jsou základem cukroví či trojobalu, zdražila o čtvrtinu. Balení deseti kusů stojí v průměru 32 korun, o šest korun více než loni. Českomorav­ská drůbežářsk­á unie (ČDU) to vysvětluje loňskou aférou s bakteriemi salmonelóz­y, která vyvolala stahování milionů vajec z pultů obchodů a nedostatek na trhu. „Cena je podobná v celé Evropě. Vajec je po listopadov­é aféře v Polsku málo,“řekla předsedkyn­ě představen­stva Gabriela Dlouhá.

O dvacet procent se zvedly ceny moučkového cukru a mléka. Ceny mléka se po takzvané „mléčné krizi“odrazily ode dna a zdražují s ním i mléčné výrobky včetně smetany. Její cena meziročně vyskočila o 12 procent.

Cukr zdražil přesto, že produkční ceny cukrovarů klesly v očekávaní konce produkčníc­h kvót v EU. V případě cukru si nejspíš obchodníci „přirazili“na maržích.

Drahý vánoční nákupní seznam tím nekončí. O více než deset procent zdražilo také vepřové maso, olej, rostlinný tuk na pečení nebo tatarská omáčka. Celkem si Češi letos za tradiční sváteční menu včetně cukroví připlatí minimálně desítky korun.

Některé položky ze svátečního menu naopak zlevní. O sedm procent sterilovan­é okurky a celer, o 15 procent mrkev a nejvíce, o 34 procent, citrony. Potraviny se výrazně promítají do inflace. Zatímco loni potraviny zlevnily, letos v září se na inflaci podílely 41 procenty.

Podle analýzy ministerst­va zemědělstv­í bude máslo do Vánoc dál zdražovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia