MF DNES

Posledních 20 stupňů

Na víkend slibuje předpověď meteorolog­ů dočasný návrat léta. Studená fronta by měla teplejší počasí definitivn­ě ukončit ve čtvrtek.

-

JRadka Hrdinová Alžběta Šimková

eště před týdnem to vypadalo na zimní kabát, ale o víkendu opět přijdou vhod krátké rukávy. Předpověď slibuje jasnou až polojasnou oblohu a teploty, které se přehoupnou přes dvacítku.

Pro říjnové počasí je typické, že balancuje na hraně mezi létem a zimou. Víkendové vychýlení na stranu léta je však pro letošní rok s největší pravděpodo­bností už úplně poslední.

Postará se o to teplý vzduch od Azorských ostrovů a ze Středomoří, kde touto roční dobou teploty bez problémů stoupají až k 25 stupňům. Dostane se k nám s prouděním kolem tlakové výše, která dočasně svým okrajem zasáhne až na střední Evropu.

„Pás tlakových výší v zeměpisné šířce na úrovni Azorských ostrovů nebo Středomoří se vyskytuje běžně. Proto se do těchto oblastí také jezdí za sluncem,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Že se touto roční dobou rozšíří až k nám, tak běžné není, o to je to příjemnějš­í.

Teplé počasí by podle aktuální předpovědi mělo vydržet až do čtvrtka, i když tak hezky jako o víkendu už příští týden nebude. S tím, jak bude tlaková výše slábnout, ubude slunce a teploty klesnou. Zvlášť tam, kde se přes den nerozpustí mlha. S tou meteorolog­ové počítají od úterý.

I tak je to víc, než slibovali ještě před pár dny. Podle předpovědí mělo od pondělka pršet. „Předpovědi se upravují několikrát denně. Nová data ukázala, že tlaková výše oproti původním předpoklad­ům ještě zesílila,“říká Dvořák.

Že by se teploty v polovině října přehouply přes dvacet stupňů, se nestává často, ale není to ani ojedinělé. „Říjen je podobně jako duben přechodný měsíc, v obou těchto měsících není výjimkou, že padá sníh, v dubnu zároveň kvetou stromy,“dodává meteorolog.

Přírodu dočasný návrat teplejšího počasí z míry nevyvede. Platí to i o včelách. „Jsou tu už asi osm set milionů let, na výkyvy počasí jsou zvyklé. Jejich životní cyklus neřídí teplota, ale délka dne,“říká Leopold Matela, předseda Pracovní společnost­i nástavkový­ch včelařů. Příští týden podle něj naopak včely dostanou vítanou příležitos­t se ještě o něco více zásobit na zimu.

Hurikán míří na sever

Kdyby se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a ve Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři. Ta má nad ostrovy dorazit v pondělí jako dozvuk hurikánu Ophelia. Včera dosáhl tento hurikán druhého stupně na pětibodové škále a pohyboval se směrem k Azorským ostrovům.

Hurikány, které vznikají u afrického pobřeží, obvykle žene stálé východní proudění kolem rovníku směrem na západ ke Karibiku. V cestě na sever, k Evropě, je navíc blokují tlakové výše, které jsou právě na úrovni Azorských ostrovů obvyklé.

„Hurikán Ophelia vznikl o něco severněji, kde už východní proudění není tak výrazné,“vysvětluje Petr Dvořák výjimečný jev, kdy hurikán míří nad Evropu.

Šance, že by zasáhl do počasí u nás, je podle něj nulová. Stejně jako je vyloučené, že by Ophelia mohla mít ve chvíli, kdy dorazí k irskému pobřeží, sílu hurikánu. „Energii pro rotaci dodává hurikánu přeměna teplé vody na páru, a aby vznikl, je třeba, aby povrchové vody oceánu měly alespoň 27 stupňů,“vysvětluje Dvořák. A tuto teplotu oceán kolem britských ostrovů nemá.

Silný vítr, který bude dozvukem hurikánu Ophelia, zamíří k severu, nikoli do střední Evropy.

Kdyby se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři. Ta má dorazit v pondělí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Krásné počasí nad většinou Evropy udržuje tlaková výše nad Azorskými ostrovy. Nad Irskem je zřetelně vidět zbytek hurikánu Ophelia. Mapka: ČHMÚ
Krásné počasí nad většinou Evropy udržuje tlaková výše nad Azorskými ostrovy. Nad Irskem je zřetelně vidět zbytek hurikánu Ophelia. Mapka: ČHMÚ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia