MF DNES

Japonská aféra. Výrobce hliníku lhal o kvalitě

- — František Dvořák

Druhý největší výrobce oceli v Japonsku Kobe Steel se přiznal, že falšoval údaje o kvalitě některých produktů dodaných zhruba 200 společnost­em. Mezi nejvíce postiženým­i mají být automobilk­y.

Skandál kolem falšování údajů o kvalitě japonské firmy Kobe Steel přiměl výrobce aut, vlaků, letadel a vojenské techniky ke kontrolám. Ty mají odhalit, zda jejich výrobky neobsahují podřadné materiály.

Firma přiznala, že falšovala údaje o některých svých produktech tak, aby odpovídaly požadavkům zákazníků.

Odhalení se týkalo výrobků z mědi a hliníku, které se používají při výrobě automobilů či letadel, firma následně oznámila, že na falšování údajů narazila také u některých dalších produktů. Japonská vláda uvedla, že záležitost zkoumá a snaží se zjistit její možné bezpečnost­ní dopady.

Postavení firmy je specifické, Kobe Steel je totiž jeden z velkých a renomovaný­ch zpracovate­lů hliníku, který je v autoprůmys­lu stále žádanější. Pokud by případné následky rodícího se skandálu ohrozily stabilitu firmy, mělo by to dopad na celý autoprůmys­l.

Podle magazínu Autonews společnost zkoumá údaje o své produkci za posledních deset let. Firma ovšem udává, že nemá od svých zákazníků žádné stížnosti na kvalitu materiálů. Svou produkci nyní prověřují také Toyota, Mitsubishi, Mazda, Nissan, Honda, Subaru a Suzuki. Mezi zákazníky firmy jsou také Ford nebo General Motors.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia