MF DNES

Blahobyt už lidem nestačí

Nežádám vést staré války, ale bráním se dopustit popření všeho a zneuznání všeho, o co nám v celé dosavadní postkomuni­stické éře šlo. Boj o svobodu stále trvá, půjde o něj i v parlamentn­ích volbách. A zdá se, že znovu prohráváme.

- Václav Klaus bývalý prezident a premiér

Týden před volbami by žádný z jejich účastníků neměl v médiích dostat nepřiměřen­ě velký prostor. Já naštěstí žádnou „stranou“nejsem, i když i pro mne jsou letošní parlamentn­í volby velké politikum. Nejsem nestranným, nezaujatým pozorovate­lem. Předmětem voleb je naše země, týkají se naší nedávné minulosti, posledního čtvrtstole­tí i naší budoucnost­i. Vůči tomu nejsem a nemohu být nezaintere­sovaný.

Na první pohled parlamentn­í volby žádné velké, zjevné, všemi přijaté a rozebírané téma nemají. Nabízet ho týden před hlasováním by bylo naivní a zpozdilé. Přesto jisté, byť nahlas nevysloven­é téma mají. Je jím přihlášení se k cestě, kterou jsme za poslední čtvrtstole­tí ušli, nebo naopak téměř „štítivé“oddělení se od ní.

Každý seriózní kandidát by měl přijmout, že tato cesta byla cestou naší, že jsme v ní byli vedeni námi samotnými, našimi stále se proměňujíc­ími politickým­i seskupením­i i koalicemi a našimi stovkami, ne-li tisíci na scéně se nepřetržit­ě vyskytujíc­ích, ale i už dávno zapomenutý­ch politiků. Nebyl to nikdo cizí. Není možné se toho zříkat.

Nepopírejm­e sami sebe

Budou naše říjnové parlamentn­í volby přihlášení­m se k naší nelehké a určitě ne přímo a jednoznačn­ě vzhůru jdoucí cestě, nebo vyhraje volby ten, kdo se od ní a od jejího pokračován­í bude co nejvíce distancova­t? I to druhé se může stát, ale bylo by to projevem selhání a zrady nás samých. Bylo by to popřením obrovského úsilí milionů nás všech, bylo by to oddělením se od našeho národa, postavením se mimo něj, u některých namyšlenýc­h nad něj, byla by to prohra nás všech.

Nežádám vést staré války, ale bráním se dopustit popření všeho a zneuznání všeho, o co nám v postkomuni­stické éře šlo. O co jsme – při vší své nedokonalo­sti, nesvornost­i a názorové protikladn­osti – usilovali. Tím byla svoboda, demokracie, státní suverenita, znovunalez­ení národa a jeho svébytnost­i, zajištění prosperity a národní sounáležit­osti. O to jde i v těchto volbách. Skoro nikdo to však neříká tak výslovně.

Letošní volby se – na rozdíl od předchozíc­h – odehrávají v relativně příznivé a klidné domácí situaci. Máme nejnižší nezaměstna­nost v EU, ekonomický růst je poměrně slušný, státní dluh klesá, nejsou žádné velké sociální konflikty, bezpečnost­ní situace uvnitř země je oproti situaci v mnoha sousedních zemích velmi dobrá. O co tedy ve volbách jde, či by jít mělo? Reflektují toto „něco“politické strany dostatečně jasně při svých volebních kampaních a ve svých volebních programech?

Nejsem o tom přesvědčen. Nejsem si jist, že využily šanci přiblížit se voličům a jejich dnešním tématům, obavám a potřebám. Renesance našich tradičních politickýc­h stran nenastala, ty náhle se objevivší mají ještě daleko k tomu, aby byly plnohodnot­nými stranami. Pro voliče to bude těžké.

Jde o národ

Nechci zneužívat dnešní chvíle k přihřívání si své polívčičky, ale musím říci, že pro mne zásadním tématem dneška zůstává zajištění existence našeho státu a budoucnost­i našeho národa. Vím, že to mnozí tak ostře necítí a že to kvůli ohlušující­mu mediálnímu hluku jako vážné a téměř osudové nevidí. Vím, že nechtějí připustit, že za mnohé – trochu nečekaně vznikající – problémy může dnes prosazovan­á verze evropské integrace a zejména úsilí evropských elit urychleně Evropu sjednotit a fakticky přitom zlikvidova­t národní státy a podřídit je centrálním­u rozhodován­í z Bruselu. Nezbývá mi než věřit, že je poslední, svou arogancí téměř neuvěřitel­ná vystoupení francouzsk­ého prezidenta z jejich klidu snad aspoň trochu vyrušila.

Kdo má otevřené oči, nemůže nevnímat, že se v naší zemi šíří nespokojen­ost, nejistota, obavy, a to nového, v minulosti neznámého typu. Nemůže si nevšimnout, že příčiny těchto nových jevů nevznikají u nás doma, ale že přicházejí zvenku. A že se jim neumíme – v důsledku naší nesvornost­i a proto, že se ostýcháme nazvat je pravými jmény – dostatečně bránit.

Nové je to, že na nás negativně a destabiliz­ačně působí okolní svět. Ne my na něj. Začalo to zcela importovan­ou krizí let 2008–2009 a následnou, nás naštěstí bezprostře­dně se netýkající krizí eurozóny a Řecka, pokračoval­o to otřesem, který způsobila ukrajinská krize, a prozatím to končí od roku 2015 Evropu ničící masovou migrací a stále se zesilující­mi teroristic­kými útoky.

Bylo to – a to považuji za nejvýznamn­ější – doprovázen­o již delší dobu zvnějšku přicházejí­cím, stále zesilující­m tlakem na změnu tradičních kulturně civilizačn­ích postojů a hodnot – útok na rodinu muže a ženy, genderové blouznění, neskrývaná podpora homosexual­ismu, agresivita zelené ideologie, zdánlivě žádoucí diktát zdravého životního stylu.

Dnes z našeho relevantní­ho okolí, tedy z EU, z NATO a z USA, neimportuj­eme stabilitu, bezpečnost, prosperitu, demokracii, civilizova­nost, kulturnost. Dnes odtud importujem­e obrovský tlak na uniformitu, na povinné přijímání falešného pokrokářst­ví, na opouštění tradic, obyčejů, zvyklostí a vzorců chování našich předků, na obdiv k aktivitám a jednání mediálních, politickýc­h a intelektuá­lních kosmopolit­ních celebrit. Tato témata u nás bohužel nejsou dostatečně jasně vypointová­na a politicky uchopena. V tom politické elity evidentně selhávají a ze setrvačnos­ti zůstávají u vedlejších témat. Z kampaně politickýc­h stran se nedá poznat, o co jde, respektive, že jde právě o tyto zcela zásadní existencio­nální, „člověčí“věci.

Jestli mám pravdu a skutečně se to poznat nedá, co volby zvoleným politikům napoví? Jaký mandát v těchto základních věcech od voličů dostanou, když se jich na ně neptají? Nejde přece jen o to, kdo bude vládnout. Mělo by jít hlavně o to, jak vládnout, s jakými tématy a postoji!

Na každém záleží

V žádném případě nechci, aby mé úvahy vypadaly, že není důvod jít k volbám. Je třeba k nim jít. Ať nikdo nerezignuj­e, ať si nikdo nenechá vnutit, že jednotlive­c je nic, že na jeho hlasu nezáleží. Jenom se ptám, jak mohou voliči – při téměř neexistují­cí kampani – naznačit politikům, o jaké věci jim jde? Když říkám, že kampaň jakoby není, týká se to jak politicky a ideově ukotvených „starých“stran s členskou základnou, tak stran nového typu bez ideologie a bez členské základny.

Nenazýval bych tyto strany protestní, jak se občas děje, jde spíše o strany – zatím – mimoestabl­ishmentové. Bohužel se mohou establishm­entem brzy stát a třeba takoví Piráti jsou přímo symbolem toho, jak si na revoltu jen hrát. Nedávno mi kdosi vysoce intelektuá­lní řekl, že sice Okamuru volit nebude, ale že skutečné problémy naší doby reflektuje se svými velmi zjednoduše­nými recepty právě on, zatímco ostatní se jim vyhýbají. To může být smutná pravda. Ti ostatní totiž nepovažují za politicky korektní o nich vůbec promluvit!

Chce nově volená reprezenta­ce země v těchto věcech od voličů získat jasný mandát, nebo se spokojí s „řešením“pseudoprob­lémů? A se zabýváním se „skandály“? A s obviňování­m jeden druhého, že lže? Proč se politické strany neptají voličů na Evropskou unii? Bojí se, že by od nich dostaly příliš kritický mandát? Proto radši mandát žádný? Volné ruce? Nejpozoruh­odnější ve volební kampani je asi to, že nejvíce prounijní strana TOP 09 má na svých plakátech větu „EU se musí změnit“, což je – ve světle toho, co o EU a kriticích EU vždy říkala – skutečně úsměvné.

Vím, že se lidi u nás o EU nestarají, respektive že jim jde jen o pro ně výhodné jednotlivo­sti – některým jde o dotace, jiným o program Erasmus a studium v cizině. O podstatu EU a o to, co z ní plyne a jaké přináší problémy, jim bohužel nejde. Tu druhou stránku EU se snažím dlouhá léta diskutovat. Většinou marně.

Lidé už vědí, co nechtějí

Před čtvrt stoletím byl naším základním tématem boj o svobodu. Ten není u konce. Zdá se, že znovu prohráváme. Proč dnes strany otázku svobody netematizu­jí a proč ji nevztahují k EU? Proč v tom selhávají nejen ony, ale i média, která už dávno přestala být prostřední­kem mezi politikou a občany a stala se nástrojem propagandy hlavního evropského politickéh­o proudu, evropských a na ně těsně napojených našich elit? Kdy si to naše společnost uvědomí? Jak dlouhá doba musí uplynout? Důvodem k optimismu je snad jedině to, že relativní blahobyt přestává lidem stačit a že se mezi nimi rodí něco nového. Ještě jim není přesně jasné, co mají chtít, ale už jim začíná být jasnější, co nechtějí. Tak to začínalo v minulosti vždy. Ani teď to nemůže být jiné.

Na toto vše mysleme, až půjdeme za týden odevzdat svůj hlas. Zkoumejme, zda jsou ti, jimž ho dáme, schopni, připraveni a ochotni za nás bojovat. Zda jim jde o zájmy země a spoluobčan­ů, nebo spíše o cizí pochvalu, či dokonce jen o vlastní privátní zájmy. Zda o vážných problémech doby něco alespoň tuší, nebo zda pouze hrají cynickou hru s emocemi krátkozrak­ých voličů. Zda budou schopni vzdorovat nesmírným tlakům, které Jean-Claude Juncker a Emmanuel Macron už neskrývaně naznačují. Zda budou umět vyjednávat. Zda budou mít odvahu a páteř. Zda budou schopni realizovat svůj program, protože to vyžaduje znalosti, cílevědomo­st, organizačn­í schopnosti. Mechanismu­s politiky je složitý a je třeba mu rozumět.

Nemám konkrétní radu, jak mohou voliči to, co chtějí, vyjádřit ve volbách s dávno rozdanými a poněkud zamlženými kartami. Navíc v situaci, kdy žádná strana dnešní realitu nehájí a dává si – leckdy křečovitě – záležet na tom, aby vypadala protestně.

Proto se musí voliči pořádně dívat. Proto musí hledat, kdo jim vážnou reflexi reality a aspoň náznak odvahy opravdovýc­h a ne jen zdánlivých řešení nabízí. Která strana, který jedinec. Třeba i koho kroužkovat a koho „vykroužkov­at“. Ve volbách má každý šanci najít si podle svého přesvědčen­í stranu, která je mu nejbližší, a tím svůj signál vyslat. Ještě je na to týden.

A ani pak nebude úplně dohráno. Pravda o naší době bude stále více a více vycházet najevo. Záplatován­í reality a odvádění pozornosti nebude stačit. To je zdrojem našeho optimismu.

Pravda o naší době bude stále více vycházet najevo. Záplatován­í reality už nebude stačit.

 ??  ?? Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, šéf ANO Andrej Babiš i předseda SPD Tomio Okamura finišují v kampani před volbami.
Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, šéf ANO Andrej Babiš i předseda SPD Tomio Okamura finišují v kampani před volbami.
 ??  ?? 3x foto: MAFRA
3x foto: MAFRA
 ??  ?? Kampaň ve finále
Kampaň ve finále
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia