MF DNES

Zulejku otroctví nezlomí doma ani v pustině

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Rok 1930. Třicetilet­á Zulejka, již v patnácti provdali za mnohem staršího muže, čtyřikrát porodila, ani jedna z holčiček se nedožila měsíce. Když ji se stovkami dalších „kulaků“odvážejí z Tatarstánu neznámo kam, netuší, že je opět těhotná. Manžela zastřelil rudý komisař Ignatov, správný sovětský člověk. Ti dva jsou hlavními postavami pozoruhodn­ého románu Zulejka otevírá oči, jehož autorkou je tatarská spisovatel­ka Guzel Jachina.

Zulejka se s manželovým vrahem setkává znovu ve vlaku vypraveném na nekonečnou cestu. Ignatov je sice ochoten splnit vše, co po něm režim žádá, ale přece jen se trochu pozastaví nad přeplněným­i vagony, do nichž mu k „občanům přesídlený­m“napěchuje náčelník stanice v Kazani ještě skupinu „bývalých lidí“– intelektuá­lů z Leningradu. „Nic si z toho nedělej,“utěšuje poněkud cynicky Ignatova, „během několika týdnů jich ubude, do prdele. Pojedeš nalehko.“

Když musí dítě sát krev

Na břeh sibiřské řeky Angary po šestiměsíč­ním potulování vlaků po kolejích a potopení lodi, která měla přesídlenc­e dopravit po vodě z Krasnojars­ka dál, dorazí skupinka tří desítek lidí. Nic tam není a skoro nic nemají. A v téhle pustině porodí Zulejka synka Jusufa. Když jí dojde mléko, nechá ho sát vlastní krev. A Jusuf přežije, dočká se roku 1946, kterým se román uzavírá. Na břehu Angary stojí v té době už slušně vybavená vesnice, jedna z těch sibiřských pracovních osad, kde se mají „vykořisťov­atelé naučit proletářsk­é práci“. Ti, kteří zůstali naživu, se to naučili, co jim zbývalo.

Kniha ověnčená několika ruskými literárním­i cenami je strhujícím příběhem o síle mateřské lásky a lidské schopnosti vzepřít se i nejkrutějš­ímu osudu. Je psána lehkým stylem, Jachina nezapře, že vystudoval­a scenáristi­ku, ale pod stylistick­ou lehkostí se skrývá znechucení a zloba nad časy, kdy člověk nebyl ničím víc než otrokem. Ať už v patriarchá­lní rodině jako Zulejka v rodné vesnici, nebo jako miliony lidí vyháněných z domovů a nucených budovat si novou a navíc ubohou existenci v neznámých krajích.

Některé postavy knihy jsou doslova fascinujíc­í, třeba lékař Volf Karlovič, kdysi renomovaný profesor univerzity, nebo malíř Ikkonikov, jenž osadní klub vyzdobí výjevy z Paříže a náčelníkům namluví, že jde o ilustrace Moskvy.

Závěr zdánlivě vzbuzuje naději. Ale my víme, co občany Sovětského svazu po roce 1946 ještě čekalo.

 ?? Foto: Archív ?? Způsobila senzaci Tatarská spisovatel­ka Guzel Jachina posbírala v Rusku za svou knihu Zulejka otevírá oči řadu významných cen.
Foto: Archív Způsobila senzaci Tatarská spisovatel­ka Guzel Jachina posbírala v Rusku za svou knihu Zulejka otevírá oči řadu významných cen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia