MF DNES

Co dělá Plzeň Plzní?

Sparta ho vychovala, Plzeň mu pohádkově prodloužil­a kariéru až do čtyřiceti. Pavel Horváth.

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

e Spartě poprvé ochutnal ligu, jenže zdaleka nejslavněj­ší chvíle prožil s Plzní.

Je jasné, komu bude zítra navečer Pavel Horváth přát. „Nejsem z Plzně tak dlouho, abych měnil kabát,“poví legendární záložník.

V Plzni má kamarády na celý život, drží si tam byt a pravidelně jezdí na hokej. On sám přitom zůstává daleko od hlavní scény. Když se na trávníku ohlédne, spatří za sebou žluté sedačky malého stadionu, na kterém je doma druholigov­ý Sokolov. I zítra bude: „S pražskou Olympií hrajeme od tří, to šlágr ligy krásně stihnu. Vedle v hospůdce se od šesti mrknu, jak se hraje velký fotbal.“

Váš tip?

nebo top hráče, kteří mužstvo potáhnou. Nic z toho se neukazuje.

Nevím, jestli to zrovna od vás ve Spartě vezmou.

Jen říkám, co si po čtvrtstole­tí v profesioná­lním fotbale myslím. Pokud do základní sestavy přijde nový hráč, i tak chvíli trvá, než si zvykne. A může mít nejvyšší kvalitu. Pokud jich přijde sedm, je to blázinec. Zvlášť pokud jde o cizince. Pět letních posil z Boleslavi by byl menší zásah, než když dorazí Turek, Kamerunec a Izraelec.

Jaké by to bylo, kdybyste coby kapitán šéfoval hráčům, kteří se mezi sebou nedomluví a také realizační tým by byl nečeský?

Záleží, jak to chcete mít postavené. Kdo byl v cizině, ví, že na bratříčkov­ání se tam nehraje. Cizincům to divné nepřijde. Jenže pokud jste v českém mužstvu, bývá založené na přátelství i na srandě, na společných akcích. Možná se na mě někdo bude zlobit, ale v tom jsme specifičtí. K českým klubům to patří.

Co přesně?

Jak chcete šesti hráčům šesti různých národností vysvětlit, že budeme hodinu před tréninkem hrát v šatně šipky? Nebo si pokecáme, jak se v noci hrála NHL? Ale hodnotím to zvenčí, nevidím do kabiny Sparty, třeba to tam lidsky funguje.

A co vám vadí jako nezávislém­u pozorovate­li?

Dovolím si porovnat mladého Sáčka a Francouze Mavubu. Oba střední záložníci, oba podobně kvalitní. Jestli první bere sto tisíc měsíčně a druhý půl milionu, je to pro mě nepochopit­elné. V kabině to může dělat dusno, zvlášť když se nedaří.

Zato Plzeň jede na vítězné vlně. Devětkrát za sebou v lize uspěla. Co je k tomu potřeba?

Štěstí podpořené tím, že hrajete dobře a neděláte chyby. A ještě něco, co se nebude líbit trenérům: Užívat si fotbal! Když to skloubíte, máte se fajn. Ale pozor, každou chybou se může průběh sezony otočit.

 ?? Foto: Petr Bílek, MAFRA ?? Sokolovská škola Pavel Horváth se učí trenéřině ve druhé lize.
Foto: Petr Bílek, MAFRA Sokolovská škola Pavel Horváth se učí trenéřině ve druhé lize.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia