MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Pondělní nečekaná schůze Sněmovny ke kauze lithium, která se kvůli rekonstruk­ci jednacího sálu odehraje v provizorní­ch prostorách, vyvolala hotové manévry. Oddělení gastronomi­e rozeslalo poslancům jízdní řád, jak přesně bude mít ten den otevřeno která parlamentn­í hospoda a kde bude možné zakoupit obložené chlebíčky, bagety, ovoce a zákusky. Hospody pojedou do 10 večer, kavárna Demokracie bude otevřena ještě hodinu po ukončení jednání, i kdyby se schůzovalo

do rána. Na večerní stravování však neradno spoléhat, jízdní řád rozeslal šéf gastronomi­ckého oddělení Josef Nevečeřal.

● Senát jednal o lithiu už ve středu, ale důrazně se proti tomu ohradil senátor STAN

Jan Horník: „Je to těžké politikum, které na plénum Senátu vůbec nepatří.“Neměl by Horníkovi po třinácti letech v Senátu někdo říct, že parlament je politická instituce, takže jí jednání o politickýc­h věcech přísluší? Nehledě na to, že jako Horník by senátor k dolování lithia měl mít blízko.

● Lidovec Marian Jurečka se v debatě na iDNES.cz pochlubil: „Dali jsme domácnoste­m navíc 5,5 miliardy a podívejte se, po řadě let začala porodnost růst!“Prachy

jako afrodisiak­um? Není to nic proti tomu, který vzhlíží nad všemi lidovci? (Ne Bělobrádek, míněn ten ještě nad ním...) ● Přitom lidovci, všechna čest, snaží se,

nekecají a makají. Třeba Jurečka má pět synů (asi ho už státní dotace pětkrát

vzrušily), starý lidovecký harcovník Jiří Stodůlka zase tento týden ohlásil už deváté vnouče, přesněji vnučku Moniku. O něco lépe, tedy s mužským přírůstkem, dopadl ve čtvrtek Vít Rakušan, středočesk­ý lídr STAN a syn bývalého senátora ČSSD Jana Rakušana. Druhá žena, druhé dítě, po dceři Agátě teď syn Matěj. Jen to plánování – kdo to kdy viděl rodit v nejvíc horké fázi volební kampaně?

Katalánská nákaza je tu. V předzvěsti koalice Babiš–Okamura–Filip zveřejnila své plány pražská jednička ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová: „Dostavíme na dvojce hradby a vyhlásíme Svobodný stát Vinohrady – Nové Město – Vyšehrad – Nusle. Už začínám psát preambuli ústavy.“Zrovna pistolnici Černochové je radno věřit, ta není tak zženštilá jako katalánský premiér Carles Puigdemont.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán by měl zastavit vlnu poraženect­ví na svém úřadě. V souvislost­i s žádostí o vydání ruského hackera, o níž má rozhodnout ministr, jeho mluvčí Tereza Schejbalov­á uvedla: „Vzhledem k blízkým volbám je velmi nepravděpo­dobné, že by to byl ještě ministr Pelikán.“Nebo snad ministr míří výš?

ČSSD by měla těsně před volbami svého bývalého předsedu hlídat, možná ho i někam zavřít. Bohuslav Sobotka těsně před dnem D vyhlásil, že by Česko mělo přijmout euro, co nejdříve to půjde .Tosi vzhledem k popularitě eura mezi Čechy nemyslí už ani kdysi nadšený eurofedera­lista Lubomír Zaorálek, o socialisti­ckém národovci Milanu Chovancovi ani nemluvě. Co (Pi)Tomio Okamura činí, dobře činí a vždycky mu to přinese politické body. Naposledy jeho SPD odpovídala novinářům, kteří chtěli být přítomni v jejím volebním štábu, slovy: „Při selekci jsme brali v potaz, jakým způsobem se daná média po celé volební období vyjadřoval­a o našem hnutí.“Máme se na co těšit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia