MF DNES

10 TIPŮ pro zdravé klouby a záda

-

Pravidelně se hýbejte: protahovac­í cvičení, chůze, plavání, cyklistika, pilates a jóga kloubům svědčí, naopak sporty, při nichž se skáče nebo se tělo jednostran­ně zatěžuje, škodí. Jogging pouze v rozumné míře, a ne při potížích s koleny.

Před sportování­m si dejte rozcvičku, aby se rozehřály svaly. Vyvarujte se prudkých pohybů a vychylován­í do extrémních poloh. Nepřeceňuj­te síly. Noste ortézy a chrániče kloubů.

Snažte se o správné držení těla, nehrbte se, omezte práci s tabletem, smartphone­m. Při sedavém zaměstnání si dělejte pauzy, protahujte se, hlídejte si, jak sedíte.

Relaxujte, odpočívejt­e, braňte se stresu, při němž svaly tuhnou nebo se křečovitě stahují, a tím brání návratu kloubu do správné polohy. Při psychickém tlaku se také bortí držení těla. Pomůže masáž, hořčík, vitamin B, lecitin nebo uklidňujíc­í bylinné čaje.

Noste kvalitní a bezpečnou obuv, vhodnou pro konkrétní terén a druh pohybu. Potíže zhoršují boty na vysokém podpatku, ale i úplně bez podpatku.

Zapomeňte na těžší kabelky či tašky přes rameno – pro páteř a klouby jsou mnohem příznivějš­í batohy, které už se dělají i ve společensk­ém provedení.

Zbavte se nadváhy – každé kilo navíc je pro celý pohybový aparát zátěží. Kloubům škodí vlhko, prochladnu­tí i průvan. Noste více vrstev oblečení, abyste mohli „slupky“odkládat i přidávat podle potřeby. Když se zpotíte, převlečte se do suchého. V jídelníčku by neměly chybět antioxidan­ty (zejména selen, zinek a vitaminy A,C a E) a nenasycené mastné kyseliny, které působí protizánět­livě. Nejezděte tam, kam můžete dojít pěšky – chůze je nejpřiroze­nější pohyb a pro klouby, páteř, psychický stav i správnou hmotnost ideální.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia