MF DNES

Cena za zdraví: 4 700 ročně

Češi si zvykli připlácet na zdravotní péči

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

PRAHA Šetrná metoda odstranění křečových žil, speciální genetické testy v těhotenstv­í, lepší strava v nemocnici. Čeští pacienti jsou ochotni si připlatit čím dál více peněz na to, co pojišťovny nehradí.

Za zboží a služby ve zdravotnic­tví lidé v průměru zaplatí zhruba 4 700 korun ročně, což je o 600 korun více než před sedmi lety. Celkem dají české domácnosti za zdravotní péči téměř 50 miliard korun ročně, ukazuje zpráva Českého statistick­ého úřadu.

Výdaje na zdravotnic­tví přitom průměrné české rodině ukousnou podobný kus z rozpočtu jako průměrné německé rodině. „V roce 2015 daly české domácnosti 14 procent ze svých výdajů na zdravotní péči. Podobné procento vydají pacienti v Německu a Nizozemsku,“upozorňuje autorka zprávy Vladimíra Kalnická z Českého statistick­ého úřadu.

Miliony bez předpisu

Nejvíce peněz přitom Češi nechají v lékárnách, a to téměř 23 milionů korun, více než polovinu dají za léky bez předpisu.

„Z volně prodejných léčiv kupují Češi nejčastěji vitaminy, přípravky na lepší trávení a úlevu od bolesti,“uvedl ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý. Devět miliard korun zaplatí Češi každý rok za zubního lékaře. „Nejvíce pacienti doplácejí za výkony ve stomatolog­ii, očním lékařství nebo gynekologi­i,“potvrzuje mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

MF DNES porovnala ceníky různých fakultních i okresních nemocnic a zjistila, kolik jednotlivé výkony stojí. Nejdražší nehrazené výkony se přitom objevují také v moderní chirurgii, genetice a v rehabilita­ci. Podle některých lékařů se dnes nadstandar­dy ve zdravotnic­tví vyvíjejí živelně a nekontrolo­vaně. Například v gynekologi­i.

„Jiná pravidla platí v Praze, jiná v Jihlavě či v Brně. Ne vždy ale musí jít o lepší péči jen proto, že si pacient něco zaplatí,“upozorňuje profesor Aleš Roztočil z Nemocnice Jihlava.

Právníci upozorňují, že pacienti by si dnes měli dávat pozor na případy, kdy lékaři od nich vybírají příplatky neoprávněn­ě.

„Jde například o poplatky ambulantní­ho lékaře za to, že vám vůbec založí u sebe kartu. Praxe oblíbená zejména v Praze a výslovně zakázaná smlouvami s pojišťovno­u,“upozorňuje Ondřej Dostál z PwC Legal.

Na tématu nadstandar­dů si politici letos postavili své volební programy ve zdravotnic­tví.

Ale raději bez konkrétníc­h příkladů, možná proto, aby si předem nenazlobil­i voliče. Výkonů, které si pacienti hradí ze svého, přitom v tichosti přibývá.

MF DNES prošla ceníky fakultních i soukromých nemocnic. Špitály jsou totiž nově povinny zveřejňova­t výkony, které pojišťovny nehradí.

Ukazuje se, že nejvíce si lidé připlatí nejen u zubaře, ale také v gynekologi­i, očním lékařství, za genetické testy nebo moderní metody v chirurgii.

Desítky tisíc za rozštěp patra

Zatímco příplatky za nadstandar­dní metody jsou pochopitel­né, v některých oblastech ale platí pacienti za to, co by podle lékařů správně měla hradit pojišťovna.

Nejlépe je to vidět v doplatcích za rovnátka. „Postiženým dětem, které mají vrozený rozštěp patra, pojišťovny hradí jen zastaralý typ snímacích rovnátek, které vyřeší maximálně 30 procent zdravotníc­h problémů těchto dětí,“říká šéfka České ortodontic­ké společnost­i Eva Šrámková. Rodiče dětí s rozštěpem, které chtějí účinnější rovnátka (fixní aparát), musí připlácet desítky tisíc korun ze svého. Když se k tomu připočítaj­í i ostatní náklady – například na protetiku (můstky a implantáty), vyjdou výdaje na léčbu dítěte kolem 200 tisíc korun. Přitom zdravý dospělý člověk, který chce fixní aparát z estetickýc­h důvodů, dostane od pojišťovny stejnou částku jako postižený dětský pacient s vrozeným handicapem. U fixního ortodontic­kého aparátu totiž pojišťovny hradí veškeré souvisejíc­í výkony lékaře bez omezení věku pacienta. To se lékařům vůbec nelíbí. „Je nemravné platit estetickou léčbu dospělým a nehradit léčbu těžkých vad dětí. Je ostuda, že jsme jediná země, ve které tento systém funguje,“říká lékařka Šrámková.

Jednodenní chirurgie

Desítky tisíc ze svého platí dnes i pacienti, kteří nechtějí zůstat v nemocnici déle, než je třeba. Například při operaci křečových žil.

U klasické operace, kterou hradí pojišťovna, si pacient pobude v nemocnici nejméně čtyři dny a rekonvales­cence mu trvá většinou až čtyři týdny.

Pokud si zvolí moderní, šetrnou léčbu, vrací se do práce maximálně za týden.

Takzvané radiofrekv­enční odstranění křečových žil si ale člověk platí ze svého a cena se pohybuje kolem 15 tisíc korun za operaci jedné končetiny. „Do žíly zavádíme speciální katetr, který postiženou žílu tepelně poškodí a během několika týdnů se vstřebá. Na rozdíl od klasické operace se žíla z těla neodstraňu­je,“vysvětluje chirurg Martin Grussman ze Slezské nemocnice Opava.

„Je absurdní, když stát hradí bolestivěj­ší, komplikova­nější a nákladnějš­í operaci, místo toho, aby podpořil méně invazivní metody, díky kterým člověk opustí mnohem dříve nemocnici a také se mnohem dříve vrátí do práce,“ říká majitel soukromé kliniky Roman Šmucler.

Za pravdu mu dávají i statistiky. Zatímco v zemích Evropské unie a v USA se provádí 60 procent plánovanýc­h operací v režimu jednodenní chirurgie, kdy je pacient ještě téhož dne po zákroku propuštěn do domácího ošetření, v České republice je to pouze pět až deset procent výkonů.

Nárok na moderní léčbu

Nejsmutněj­ší případy plateb „ze svého“jsou příběhy pacientů s nevyléčite­lnými chorobami.

Ačkoliv na trhu jsou moderní léky, které výrazně zvyšují jejich šanci na zdárný boj s nemocí, pacienti

k nim častokrát nemají přístup.

Ledaže by si je hradili ze svého. Česko totiž patří k zemím, kde pacienti čekají na úhradu nových léků nejdéle v Evropě.

Nižší šance na úspěšnou léčbu

„Horší než Česká republika je v tomto ohledu už jen Rusko, Rumunsko a Řecko,“říká farmakoeko­nom Tomáš Doležal, který odkazuje na mezinárodn­í studii.

Podle lékařů tyto průtahy snižují celkovou šanci pacientů na úspěšnou léčbu.

Odborníci poukazují na to, že pacienti mnohdy ani nevědí, že na jejich vážnou nemoc existuje nový a nadějný lék.

Podle právníka Ondřeje Dostála z kanceláře Pricewater­houseCoope­rs Legal by pacient měl mít právo vědět o všech nových lécích, byť je zatím české pojišťovny nehradí.

Cena za lepší léčbu

A nemocnice by tyto „cenovky“léků měly ve svých cenících nehrazenýc­h výkonů uvádět.

„Například biologické léky pro roztroušen­ou sklerózu jsou hrazeny až po dvou atakách přeléčenýc­h levnější léčbou. Pokud ale pacient nechce dvě ataky zažít, má plné právo chtít biologicko­u léčbu hned, o čemž ho lékař musí poučit. Jen si takový lék pacient zaplatí,“upozorňuje Dostál.

A jednání lékaře, který by pacienta o možnosti kvalitnějš­í léčby – byť za vlastní peníze – neinformov­al a léčil ho jen pojišťovno­u hrazenými výkony či léky, by mohlo být žalovateln­ou chybou. Lékař by v takové situaci totiž rozhodl za pacienta.

Nejvíce si lidé připlatí nejen u zubaře, ale také v gynekologi­i, očním lékařství, za genetické testy nebo za moderní metody v chirurgii.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Poznámka: Soukromé kliniky mají ceníky často odlišné. Jak si pacienti připlatí v gynekologi­i a očním lékařství se více dočtete v pátečním vydání MF DNES.
Poznámka: Soukromé kliniky mají ceníky často odlišné. Jak si pacienti připlatí v gynekologi­i a očním lékařství se více dočtete v pátečním vydání MF DNES.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia