MF DNES

Účet pro koalici: Kdo splnil, co slíbil

- Jakub Pokorný, Eva Pospíšilov­á reportéři MF DNES

Vláda Bohuslava Sobotky, to byla ta vláda, která... A teď si každý může dosadit ten pro něj nejdůležit­ější splněný slib.

Nejspíš to pro mnoho lidí bude EET, zákaz kouření v hospodách, možná odpolitizo­vání úředníků služebním zákonem nebo zrušení zvláštních škol (takzvaná inkluze).

MF DNES však zkusila detailně matematick­y spočítat, kolik slibů tři vládní strany splnily za čtyři roky ze svých programů. Samozřejmě nešlo počítat každou větu v programu. Sliby jako „budeme aktivnější v Evropě“se hodnotí obtížně.

Pokud strana nabízela konkrétní zákon či investici, posoudit to šlo.

Například sociálním demokratům reportéři napočítali 89 slibů. Z toho je 44 splněných, tedy zhruba 50 procent. Podobného procentníh­o skóre dosáhlo i hnutí ANO. „Spočítané to nemám, ale byla to mimořádně úspěšná vláda. Nám se podařilo i do vládního prohlášení dát 70 procent toho, co jsme chtěli. Považuji si toho, že jsme zvýšili minimální mzdu,“říká lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Naopak nejvíc lituje, že se nepodařilo zajistit zákonem startovací bydlení mladým rodinám a seniorům. „Tohle musíme po volbách dohnat,“plánuje Zaorálek.

Hnutí ANO si v programu vytyčilo náročné cíle, jako je úplné zrušení imunity nebo zajištění potravinov­é soběstačno­sti státu (ta spíš klesá).

„Celkem 71,51 procenta jsme splnili či uvedli do procesu. V 18,99 procenta jsme sliby nesplnili. U zbytku jsou sliby v obecnější rovině,“uvádí své výpočty Andrej Babiš.

Přirozeně, že ne všechny sliby mají stejnou váhu. Současná vláda sice zavedla slíbené „finanční stropy volebních kampaní“, zato se nezabývala třeba novou penzijní reformou

pro příští dekády. Statistiku si jako první udělali lidovci. Udávají, že do vládního programu prosadili 80 procent svých slibů a většinu z nich koalice i splnila. V paláci Charitas mají dokonce obrovskou tabuli, kde jsou splněné sliby vyjmenovan­é.

„Nepodařilo se nám nastartova­t digitální ekonomiku a vysokorych­lostní internet, jak bychom chtěli,“uznává šéf lidovců Pavel Bělobrádek. V KDU-ČSL si také některé sliby trochu „upravili“. Ekonom Lukáš Kovanda z firmy Cyrrus například odhalil, že KDU-ČSL původně slibovala snížit DPH z 15 procent na 10 procent u „základních dětských potřeb“. Snížila ho jen u dětské výživy, ale slib si započítala.

Využili Babišovy nezkušenos­ti

Lidovci si jako splněné připsali i zrušení anonymních akcií. Jenže nic takového současná koalice ani neprosazov­ala. Akcie na majitele omezila naposledy vláda Petra Nečase.

MF DNES došla u KDU-ČSL k menšímu číslu – 70 procent. Ale pořád ještě nejde o velkou odchylku.

Proč zrovna nejmenší koaliční strana mohla být tak úspěšná? Bělobrádek minulý týden v rozhovoru pro MF DNES vysvětlova­l, že hnutí ANO bylo při vyjednáván­ích nezkušené a program ladilo na poslední chvíli. Lidovci tak do koaliční smlouvy protlačili víc vlastních priorit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia