MF DNES

Únosci žili pod dohledem „sociálky“

- — Markéta Machačová

Rodina Bronislava Slobody a Anity Lackóové, kteří minulý týden unesli své syny z dětského centra, žila naposledy v jihočeské Besednici.

MF DNES se podařilo zjistit, že rodina v obci na Českokruml­ovsku bydlela ve dvoupokojo­vém obecním bytě. A to pod pravidelný­m dohledem úřadů, které mají na starosti péči o děti.

Sociální pracovnice z nedaleké Kaplice se v obci objevily několikrát, uvedl starosta Besednice Jaroslav Klein. Podle svědectví sousedů se z bytu ozýval ženský i dětský křik.

„Tehdy jsem za panem Slobodou byl osobně a on mi vysvětlova­l, že starší dítě je nemocné, proto křičí. Když se prý vykřičí, tak vždy přestane,“popsal Klein s tím, že ani jedno z dětí venku nevídal. Oba chlapci podle něj nechodili do mateřské ani základní školy. „Ten starší měl mít podle otce individuál­ní studijní plán na nějaké slovenské škole,“dodal.

V červenci přijely úřednice z kaplického sociálního odboru v doprovodu policie. Ta rodinu odvezla pryč, později se do Besednice vrátil jen otec. Do měsíce byt opustil, podle starosty ho předal v pořádku. „Z mého pohledu se choval jako normální a slušný člověk,“konstatova­l Klein.

Českokruml­ovský soud nicméně rodičům syny Davida a Leonarda odebral a nařídil jejich ústavní výchovu.

Rodiče je minulý pátek z dětského centra ve Strakonicí­ch unesli za dramatický­ch okolností – použili například dýmovnici, aby ztížili pronásledo­vání. Od té doby jsou neznámo kde a je na ně vydán evropský zatykač.

U nás mezi cigány se to nedělá. Matka bude radši hladová, než by ublížila vlastnímu děcku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia