MF DNES

Státu utíkají daně z tabáku

Doutníky a tabákové kapsle připraví rozpočet o stamiliony.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Levné kouření láká a stát přichází o spotřební daně. Rozdíly ve zdanění tabáku v různých formách jsou i několikaná­sobné. Na trhu jsou například k mání doutníky, které se kvůli dani vyplatí přebalovat na cigarety, anebo nová technologi­e tabákových kapslí bez dýmu, kterou stát zatím nestihl do daně zahrnout.

„Cigaretové tabáky Barlon se dodávají v doutníkové­m balení po sedmi kusech v krabičce a podélným rozříznutí­m „doutníků“můžete na balení cigaret zužitkovat nejen vlastní obsah ve formě jemně řezaného tabáku, ale i krycí list,“píše na svém webu e-shop Tabáky.com.

Proč by si zákazník kupoval tabák v „doutníkové­m balení“? Protože z balení sedmi doutníků o váze 42 gramů zaplatí spotřební daň 11,7 koruny (celková cena výrobku 75 korun), zatímco za stejné množství baleného tabáku by zaplatil daň 92,80 koruny (157 korun za výrobek).

„Doutníky máme v nabídce už léta, možná od roku 2012. Začali jsme to brát na zkoušku, a právě díky trendu, kdy lidi zjistili, že si to mohou balit, si je objednává víc zákazníků,“říká Dagmar Fridrichov­á, majitelka firmy Vivace, která e-shop vlastní.

Výrobce doutníků, firma Taar z Bechyně je začala dělat před deseti lety. „Dřív jsme dělali řezaný tabák do pytlíku. S tím jsme skončili, doutníky jdou líp. Někteří lidé to kouří normálně jako doutník. Je možné, že si z toho někdo dělá cigarety. Lidé jsou kreativní, když jsou cigarety drahé, poradí si,“říká Petr Lalák, majitel Taaru.

Ministerst­vo financí ve spolupráci s celní správou se otázkou zdanění problemati­ckých „pseudodout­níků“zabývá, momentálně se ale podle nich na českém trhu nevyskytuj­í. Pokud totiž lze doutník vykouřit tak, jak je, a nerozpadne se, je to podle evropské definice zcela legální výrobek.

„Pokud by se na českém trhu objevily výrobky sice splňující evropské normy, ale za účelem ubalení cigarety, došlo by na zdanění všech doutníků, a to pravděpodo­bně na váhu,“uvedlo ministerst­vo.

Lalák tvrdí, že by mu to nevadilo. „Stále bychom zůstali nejlevnějš­í na trhu, levnější než dovozci,“říká. Před více než deseti lety ministerst­vo proti doutníkům zasahovalo na trhu se dal koupit český vynález, dvacetigra­mové maxidoutní­ky Merlin a Gullivers, které normálně vykouřit nešly, tabák z nich vypadával. Stát je podchytil, navíc snížil maximální povolenou váhu doutníku na 10 gramů.

Tabák bez dýmu a bez daně

Novinkou posledních dvou let jsou na evropském trhu takzvané bezdýmné tabákové výrobky. Jde o kapsle obsahující tabákový prach smíchaný s dalšími látkami (nejde o elektronic­ké cigarety). Je třeba k nim zakoupit speciální přístroj, ve kterém se kapsle zahřívají, a kuřák z něj vdechuje tabákové výpary. Zatím v EU novinku pod obchodním názvem iQOS prodává pouze Philip Morris. Výrobky nabízejí i konkurenti JTI a BAT, ale zatím jen na japonském trhu.

I když je iQOS v českých obchodech k dostání od letošního července, stát se na jeho zdanění zatím nepřipravi­l. Výrobek se totiž nevejde do spotřební daně na tabák, protože se kapsle nedá zapálit a vykouřit jako cigareta. „V současné době se dopracováv­ají variantní paragrafov­á znění zdaňování těchto výrobků,“uvedlo ministerst­vo.

Inspirovat se hodlá v 18 evropských zemích, kde už výrobek zdaňují - většinou podle váhy jako balený tabák (Slovensko, Nizozemsko, Británie) nebo jde o kombinaci ceny na váhu a pevné ceny za kus (Německo, Polsko ve stadiu návrhu).

Ročně na spotřební dani z tabáku stát vybere přes padesát miliard korun. Každé procento lidí, které přejde na výrobek s minimální nebo nulovou daní, znamená výpadek z rozpočtu v řádu stamilionů.

Některé díry ve spotřebníc­h daních stát už v minulosti ucpal. V letech 1999 až 2006 se v Česku prodával a kouřil tabák na vykuřování skleníků bez spotřební daně. V letech 2013 až 2015 byl populární prodej nedaněných samostatný­ch tabákových listů, které si lidé sami nařezali. Dnes se daní jako balený tabák.

Spotřební daň z tabáku se v Česku pravidelně zvyšuje, zpravidla v reakci na evropskou regulaci minimální ceny. Příští rok se kvůli tomu cena krabičky cigaret zvýší minimálně o 1,20 koruny plus DPH. V roce 2019 žádný další růst naplánovan­ý není. „Prozatím se s navyšování­m sazeb nepočítá. Bude to na rozhodnutí příští vlády,“uvedlo ministerst­vo financí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia