MF DNES

Slovenský soud potrestal dva exministry: 9 a 12 let

Jedna z největších korupčních kauz Slovenska minulého desetiletí má soudní rozuzlení: Exministři regionální­ho rozvoje Marián Janušek a Igor Štefanov byli odsouzeni k mnohaletým trestům.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Díky těmto dvěma pánům dodnes každý na Slovensku ví, co je to „nástěnkový tendr“. „Nástěnka se stala symbolem,“napsal včera šéfredakto­r slovenskéh­o Denníku N Matúš Kostolný.

Kauza, v níž se prostředke­m manipulace a předem domluvenéh­o přidělení obří zakázky v přepočtu za tři miliardy korun stalo vyvěšení poptávky na nástěnku na chodbě ministerst­va, dospěla včera k přelomovém­u rozsudku.

Poprvé za čtvrtstole­tí samostatné­ho Slovenska byli k mnohaletým nepodmíněn­ým trestům vězení odsouzeni dva bývalí ministři vlády, Marián Janušek a Igor Štefanov. Oba v první vládě premiéra Roberta Fica, kterou vytvořil po volbách v roce 1996, zastupoval­i na ministerst­vu regionální­ho rozvoje Slovenskou národní stranu (SNS). Ta si hodlala z úřadu, který měl tehdy pod kontrolou rozdělován­í evropských fondů, udělat „dojnou krávu“. A to brutálními způsoby ještě z dob vlád Vladimíra Mečiara z devadesátý­ch let, jichž byla Slovenská národní strana součástí.

Jenže Robert Fico nebyl Vladimír Mečiar, doba i politická kultura se přece jenom vyvinuly a také Evropská unie si nenechala ohledně fondů úplně všechno líbit. Tendr, v němž na základě zmanipulov­aných podmínek zvítězilo na jaře 2007 předem domluvené konsorcium dvou firem blízkých tehdejšímu předsedovi SNS Jánu Slotovi, byl vypsán na 3,2 miliardy tehdejších slovenskýc­h korun. Za to měla být zajištěna propagace čerpání unijních fondů. Tendr začal po článcích v médiích prověřovat Úřad pro veřejné zakázky a o dva roky později konstatova­l, že došlo k porušení zákona.

Premiér Fico odvolal na jaře 2009 Mariána Janušeka z funkce a nařídil zrušení smlouvy. Janušekův nástupce Igor Štefanov ale postupoval tak laxně, že Evropská unie nařídila Slovensku, aby vrátilo 13 milionů eur. Na jaře 2010 vyhodil Fico z funkce i Štefanova, který se snažil, aby firmám spřízněným s vedením SNS alespoň něco z miliardové zakázky zůstalo „za nehty“.

Výsledkem v médiích široce probíranéh­o korupčního chování SNS mimo jiné bylo, že v následujíc­ích volbách se strana jen o pár setinek procenta dostala do parlamentu a o dva roky později, v předčasnýc­h volbách 2012, z něj pak na čtyři roky vypadla. A politicky úspěšnou se znovu stala až s novým vedením Andreje Danka.

Přestože se jednalo o vcelku jasný případ a oba exministři se brzy ocitli bez „politickéh­o krytí“, trvalo dlouhých sedm let, než Specializo­vaný trestní soud, zřízený právě pro řešení případů politické korupce a organizova­ného zločinu, vynesl rozsudek. Mariánu Janušekovi včera vyměřil trest vězení na 12 let, jeho nástupci Igoru Štefanovov­i na devět let. Současně jim oběma uložil pokutu shodně ve výši 30 000 eur (771 tisíc korun) a na pět let jim zakázal působit ve státních orgánech.

Ztratili ochránce?

Oba exministři se přes jasné důkazy vydávají za obětní beránky. „Necítím odpovědnos­t. Toto je výsledek toho, že bylo třeba někoho zavřít, abychom mohli poukazovat na to, že Slovenská republika bojuje proti korupci,“řekl novinářům Janušek. Rozsudek nenabyl právní moci a je pravděpodo­bné, že obvinění se odvolají.

Přes průlomový rozsudek připomíná většina slovenskýc­h novinářů, že se jedná o výjimečný případ a že i současný kabinet Roberta Fica se potýká s podezřením­i z korupce. „Rozsudek budí rozpačité pocity,“napsal i komentátor deníku Sme Peter Tkačenko. Do vězení šli oba exministři podle něj také proto, že jejich ochránce Ján Slota už zcela ztratil politický vliv a nedokázal je ochránit.

 ?? Foto: Gabriel Kuchta, SME ?? Odsouzení Exministři SNS Marián Janušek (vlevo) a Igor Štefanov u Specializo­vaného trestního soudu v Pezinku.
Foto: Gabriel Kuchta, SME Odsouzení Exministři SNS Marián Janušek (vlevo) a Igor Štefanov u Specializo­vaného trestního soudu v Pezinku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia