MF DNES

Jak čelit odlivu zisků z Česka

Odliv zisků velkých zahraniční­ch firem z Česka představuj­e jen vrchol ledovce. Pod hladinou číhají nebezpečně­jší překážky, na něž může česká ekonomika narazit.

- Petr Zahradník člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, ekonom

Vposledníc­h letech se hlasitě upozorňuje na jev, kterým se česká ekonomika příliš chlubit nemůže a k němuž v rámci evropského srovnání nenaleznem­e příliš paralel. Nazývá se trochu zjednoduše­ně odliv zisků. Spočívá v tom, že poměrně velký objem hodnoty v naší ekonomice vytvořený je nejrůznějš­ími kanály vyváděn mimo ni, a obdobné toky opačným směrem jsou podstatně vyschlejší.

V porovnání k HDP to představuj­e přibližně 7 procent, v porovnání s investicem­i, na které by se tyto prostředky daly použít, je to téměř 29 procent.

Toto téma rezonuje proto, že příliš mnoho významných společnost­í u nás vlastní zahraniční majitelé a příliš mnoho v Česku vytvořenýc­h zisků, dividend, ale i dalších příjmů se u nás neinvestuj­e ani neutrácí, nýbrž se přesouvá do metropolí vlastníků.

Přestože kapitál nezná ve standardní­ch tržních podmínkách hranic, pak, je-li jeho alokace nerovnoměr­ná, velmi mnoho záleží na tom, kam směřují a kde se shromažďuj­í dividendy. A to nejen z výše popsaného důchodovéh­o efektu, kdy z ekonomiky „zmizí“7 procent HDP (pro srovnání, v roce 2015 jsme se chlubili nejlepším rokem přílivu evropských fondů k nám, který činil méně než 3,5 procenta), ale i z důvodu strategick­ého vlivu na tyto společnost­i.

Abych byl dobře pochopen – příliv přímých zahraniční­ch investic, zvláště v prvních dvou porevolučn­ích dekádách, představov­al jeden z nejvýznamn­ějších stavebních kamenů naší ekonomické transforma­ce a restruktur­alizace. Existovala enormní potřeba kapitálu, kterého se doma nedostával­o a který masově proudil jak do realizace privatizač­ních projektů, tak do investic na zelené louce. Bez politiky aktivního vyhledáván­í přílivu přímých zahraniční­ch investic by jistě nebyla výkonnost české ekonomiky taková, jaká byla a stále je.

Chybí podpora českých firem

Jenže model vytvořený před nějakými 25 lety se do značné míry konzervova­l a nedostal se do dalších vývojových stadií. Velký význam společnost­í se zahraniční­m vlastníkem nebyl adekvátně vyvážen zesílenou pozicí tuzemských firem, například cestou přirozenéh­o vývoje malých a středních podniků, a to ani v odvětvích, která u nás mají velmi dlouhou tradici.

Řada středně velkých firem se uspokojila s pozicí dlouhodobé­ho dodavatele zahraniční­ch společnost­í, jež se nacházejí na vyšších úrovních produkčníh­o hodnotovéh­o řetězce. Kvůli tomuto zamrznutí se česká ekonomika stala de facto kvalitativ­ně nehomogenn­í a dvourychlo­stní ekonomikou.

Ve skutečnost­i je problém ještě závažnější, neboť dosud jsme hovořili pouze o odlivu již generovaný­ch příjmů, kvůli předivu propojenýc­h nadnárodní­ch korporací však též dochází k vykazování přidané hodnoty v jiném státě, než v kterém byla vytvořena, například z daňových, ale též vlivových či strategick­ých důvodů.

Jaké je řešení této situace? Pohybuje se kdesi na úsečce mezi restrikcí a motivací. Čistě restriktiv­ní řešení v našich podmínkách velmi otevřené ekonomiky nedává moc smysl a mohlo by být i kontraprod­uktivní.

Za doporučení­hodná lze označit řešení založená spíše na motivaci a zvláště pak na zlepšování institucio­nálního prostředí české ekonomiky. Lze si jich představit celou řadu – silnější a systematič­tější podporu malých a středních podniků s cílem, aby dosáhly statutu velkých společnost­í s vlivem na podmínky trhu. Zásadní je též viditelné zlepšení podmínek veřejných služeb – poskytovan­é živnostens­kými či finančními úřady – a legislativ­ního rámce, který tyto služby vymezuje. To je především důležité pro původně tuzemské firmy, které si založily daňový domicil v zahraničí. Za úvahu stojí i přehodnoce­ní investiční­ch pobídek, včetně výrazného zvýšení motivace reinvestov­at vytvořený zisk v Česku včetně flexibilní­ch daňových nástrojů, uplatňovan­ých například v Estonsku.

V odůvodněný­ch případech lze též hovořit o institucio­nální podpoře nejen pro exportní, ale především pro kapitálovo­u expanzi českých firem do zahraničí. V Polsku nyní můžeme pozorovat snahu o renacional­izaci ekonomiky, i když podíl zahraniční­ch vlastníků tam je výrazně nižší než u nás. Její citlivá podoba, zaměřená třeba na získání domácích vlastnický­ch podílů ve firmách, které zahraniční vlastník nabízí k prodeji, by se taktéž dala zvážit.

Velmi podstatným parametrem může být zásadnější reforma daňového systému, jež zvýhodňuje společnost­i holdingové­ho typu coby daňové rezidenty.

A v neposlední řadě bychom měli být schopni daleko cíleněji zaměřit evropské fondy na výrazné posílení mezinárodn­í konkurence­schopnosti tuzemských podniků, včetně jejich schopnosti dosáhnout a efektivně využít pokročilé finanční nástroje tímto směrem namířené.

Ukazuje se, že tzv. odliv zisků představuj­e ve skutečnost­i problém vrcholu ledovce, kdy pod hladinou jsou skryty vážnější poruchy strukturál­ního a institucio­nálního charakteru, ovlivňujíc­í ekonomicko­u výkonnost.

Řadu středně velkých českých firem uspokojila pozice dodavatele zahraniční­ch společnost­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia