MF DNES

Migrační stín Angely Merkelové

- Antonín Rašek sociolog

Německo chce udělat další krok k vytvoření multikultu­rní společnost­i. Podle agentury DPA předseda SPD Martin Schulz uvažuje o podpoře nápadu ministra vnitra Thomase de Maiziera z CDU, aby v oblastech, kde žije hodně muslimů, byly oficiálně zavedeny muslimské svátky. Většina Němců je však proti.

I jednání kancléřky Angely Merkelové se sesterskou CSU o ročním limitu počtu přijímanýc­h migrantů ukázala, že právě její imigrační politika ji dostala do složité situace. A to ji čeká sestavení nové vlády. Po odchodu sociálních demokratů do opozice jí zbývá jen koalice s FDP a Zelenými.

Co se z toho dá vyvodit? V dnešním nestabilní­m světě nejde jen o to, jakou sebehumánn­ější a sebesolidá­rnější myšlenku vyslovíte a na jejím základě přijmete příslušné rozhodnutí, ale také na tom, jak společnost jeho realizaci přijme.

Jinak zareaguje evangelick­ý severozápa­d, jinak katolické Bavorsko či lidé na území bývalého Pruska. To se projevilo i v parlamentn­ích volbách, když došlo k přesunu části voličů tradičních politickýc­h stran k uskupením s krajní politickou orientací.

Merkelová má horší pozici, protože liberály z FDP spojení s ní v roce 2009 zklamalo. Zelení jsou zase rozděleni do dvou křídel – realistick­ého a fundamenta­listického, což znesnadní vyjednáván­í.

Jenže notoricky dobře víme, jak může sjednocova­t už jen naděje, že se dostanete k moci, nemluvě o tom, jde-li přímo o příležitos­t. To by mohlo kancléřce pomoci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia