MF DNES

Fotky MAFRA se dostaly do nominací Czech Press Photo

-

Zástupci SŽDC nabídli „klinikářům“na včerejšek schůzku, ti ale požádali o náhradní termín. Podle Virtové se chtějí aktivisté s vlastníkem budovy domluvit na tom, aby ji mohli využívat i přes rozhodnutí soudu. „Pokud bude chtít SŽDC budovu skutečně rekonstruo­vat, rádi bychom se s nimi dohodli na tom, že zůstaneme do doby, než rekonstruk­ce začne, a budeme pokračovat v programu,“uvádí Virtová s tím, že by tak majitel mohl ušetřit

Mezinárodn­í porota soutěže Czech Press Photo vyhlásila nominace na vítěze, kterého vyhlásí 21. listopadu. Do 23. ročníku soutěže o nejlepší novinářské fotografie se přihlásilo 482 fotografů s počtem 7 277 fotografií. V kategorii Sport se mezi nominované dostal fotograf MF DNES Tomáš Krist se snímkem z hříměždick­ého lomu, kde probíhaly závody ve skocích do vody z výšky. Prosadil se i Petr Topič. V kategoriíc­h Problémy dnešní doby a Aktualita porota ocenila série snímků z letního vojenského tábora v jižních Čechách a zachycení demonstrac­í v Hamburku, kde probíhal v červenci summit dvaceti nej- vyspělejší­ch zemí G20. (et)

na výdajích za ostrahu budovy a ta by nebyla zbytečně prázdná do doby, než započne stavba.

Podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové však organizace trvá na tom, aby kolektiv Kliniky konal v souladu s pravomocný­m rozsudkem soudu, tedy aby budovu co nejdříve opustil. „Stále upřednostň­ujeme nesilové řešení, a proto i touto formou opětovně vyzýváme protistran­u, aby bez dalších odkladů objekt vyklidila,“uvádí Šubová s tím, že SŽDC již aktivistům nabídla náhradní termín schůzky.

Podle všeho se tak zatím nechystá policejní zásah. „Záleží na vlastníkov­i, zda uplatní svá vlastnická práva. Případný další postup ale nebudeme komentovat,“sdělil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policie přitom v Jeseniově ulici zasahovala už několikrát.

Poprvé vyvedli policisté squatery téměř hned poté, co budovu v roce 2014 obsadili. Dalším několika zásahům předcházel­o v loňském roce opakované anonymní nahlášení bomby. Pokaždé se ale aktivisté do Jeseniovy 60 zase vrátili.

S možným policejním zásahem kolektiv Kliniky počítá i nyní. „Doufáme, že k zásahu nedojde. Jsme

Za další fungování Kliniky se včera postavilo několik neziskovýc­h organizací a spolků, které v Jeseniově ulici během předchozíc­h let provozoval­y své aktivity. „Díky Klinice se nám podařilo bez problémů ubytovat několik žen bez domova,“uvedla Lenka Vrbová z neziskové organizace Jako doma.

Rozhodnutí squaterů zůstat v budově i nadále naopak kritizuje vedení městské části Praha 3. „Pohrdat rozhodnutí­m soudu je pohrdáním práva a právního státu,“okomentova­l situaci místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS).

„Paní Virtová spolu s úzkou skupinou aktivistů, která nelegálně obsadila cizí objekt, tímto vzkazuje celé české veřejnosti, že zákony tohoto státu ani pravomocná soudní rozhodnutí neplatí pro všechny,“dodává mluvčí SŽDC Šubová. Aktivisté navíc čelí žalobě za to, že užívali budovu, aniž na ni měli smluvní nárok. ÚZSVM i SŽDC od nich podle Virtové požadují zaplacení částky téměř milionu korun. Soud v této věci zatím nerozhodl.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Na záda Speciální způsob skoků z výšky do vody zachytil Tomáš Krist. Se svými snímky se prosadil v kategorii Sport.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Na záda Speciální způsob skoků z výšky do vody zachytil Tomáš Krist. Se svými snímky se prosadil v kategorii Sport.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia