MF DNES

Klinika žije, ignoruje soud

Squateři se měli vystěhovat z budovy na Žižkově, vlastník se zatím brání použít policejní síly

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Už více než rok a půl se členové Autonomníh­o sociálního centra Klinika odmítají vystěhovat z budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově. Na jaře loňského roku je k tomu vyzval Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Před rokem získala budovu od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ani její výzvu však squateři neuposlech­li.

A včera měli aktivisté poslední den, během něhož měli budovu vyklidit na základě rozhodnutí soudu. Jeho lednový rozsudek v září potvrdil odvolací městský soud, čímž dal za pravdu vlastníkov­i domu.

V budově ale hodlají aktivisté zůstat i nadále. „Soudní rozhodnutí je sice pravomocné, ale my tvrdíme, že soud vůbec neřešil pravou podstatu sporu a rezignoval na to, rozhodovat o tom, kde končí a začíná soukromé vlastnictv­í. Podali jsme proto dovolání k Nejvyššímu soudu,“vysvětluje postoj kolektivu Kliniky jeho členka Tereza Virtová.

Aktivisté zároveň kritizují záměr SŽDC zrekonstru­ovat budovu na kancelářsk­ý objekt. „Nechceme, aby se z Kliniky stal další z mnoha developers­kých projektů, které obklopují Parukářku,“komentuje Virtová důvody neuposlech­nutí soudu s tím, že případná rekonstruk­ce bude trvat dlouho a dům by zůstal zbytečně prázdný.

Zároveň připomíná vyklizení squatů Cibulka nebo Milada pod záminkou rekonstruk­ce, která dosud nezačala. SŽDC aktuálně připravuje projektovo­u dokumentac­i k rekonstruk­ci a doplňuje požadované podklady.

Vyklízení se zatím nechystá

ale připraveni mu vzdorovat,“prozrazuje Virtová.

Aktivisté čelí další žalobě

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Kolektiv Kliniky naplánoval na následujíc­í týdny akce a přednášky i přesto, že se měl podle soudu vystěhovat.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Kolektiv Kliniky naplánoval na následujíc­í týdny akce a přednášky i přesto, že se měl podle soudu vystěhovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia