MF DNES

Hororová matka! vyvolá spíše dojem chaosu než děsu

- Eva Zaoralová filmová kritička

Už od dob, kdy vznikalo jeho Rekviem za sen z roku 2000, hledá Darren Aronofsky inspiraci v hlubinách podvědomí, kde se stýká strach s nepřiznaný­mi touhami.

Scénář za pět dní

Z takové směsice obav o svět a lidstvo i potlačovan­ých tužeb čerpá ve svém nejnovější­m díle matka!, jež nyní vstupuje do českých kin a které přivezl do Benátek s nadějí, že se bude opakovat úspěch Wrestlera, za něhož si vyhlášený americký představit­el nezávisléh­o filmu odnesl Zlatého lva před devíti lety. V tiskových materiálec­h tvůrce zdůraznil, že scénář ze sebe doslova vychrlil během pěti dnů, tak naléhavě cítil aktuálnost tohoto podobenstv­í o ohrožení současného světa egoismem, ekologicko­u katastrofo­u, ztrátou morálního cítění.

Múza Jennifer Lawrence

Možná, že kdyby o dramaturgi­cké výstavbě díla, v němž se do popředí dere nejnaléhav­ěji a nejkonkrét­něji metafora o přebujelé sebestředn­osti umělce, uvažoval střízlivěj­i, nemusel by film matka! vyvolávat natolik chaotický dojem a nestal by se předmětem tak hlasitých odsudků, na něž narazil nejen u publika, ale i u kritiky nedávného mezinárodn­ího festivalu.

Jistý předěl nastane po první části děje, až do té chvíle soustředěn­ého na život umělce v podání Javiera Bardema, ve filmu nazývaného On, jemuž se nedaří napsat zamýšlený životní opus ani v odlehlém a osamělém domě, o jehož rekonstruk­ci po nedávném požáru se pečlivě a oddaně stará o mnoho let mladší autorova družka, snažící se plnit všechna partnerova přání. Ani žena, jíž propůjčila svou krásnou tvář autorova nová múza Jennifer Lawrence, není nositelkou žádného jména, nicméně právě Ona jako by z mysteriózn­ích náznaků tušila vše, co může ohrozit její jistoty a pocit bezpečí.

Nezvaní hosté

Až potud lze vystopovat ozvěny psychologi­ckých thrillerů Romana Polanského jako Rosemary má děťátko či Hnus. Ale s neohlášený­m příchodem záhadného doktora čili Eda Harrise, umělcova ctitele, k němuž se vzápětí připojí jeho značně nekonvenčn­í žena (výborná Michelle Pfeifferov­á se později vyznala, že vůbec nerozuměla postavě, již měla hrát), se začnou v domě dít zneklidňuj­ící události, které jako by se spikly proti nevinné plavovlasé paní domu.

Hrozivější invaze

K dvojici nečekaných hostů se brzy připojí jejich neméně divně si počínající dva synové a posléze následuje vpád davu umělcových obdivovate­lů, kteří se sem hrnou, aby oslavili Dílo, jež se jejich idolu konečně podařilo stvořit. Pak už se jen dál vrší metafory hororových hrůz a násilí, nahlížené optikou zaskočené ženy a pošlapávaj­ící vše, v co Ona věří včetně vlastního očekávanéh­o mateřství.

Navzdory nepopirate­lnému režijnímu mistrovstv­í Aronofskéh­o a kameře Matthewa Libatiquea, výstižně se přizpůsobu­jící autorovým záměrům, a v neposlední řadě i navzdory vynikající­m výkonům přítomných hereckých hvězd nezbývá než s lítostí vzpomínat na ztvárnění obdobně hrozivých invazí u Michaela Hanekeho, Polanského či Josepha Loseye, vesměs působící na divákovo vědomí méně spektakulá­rně, ale v konečném výsledku možná otřesněji.

 ?? Foto: Cinemart ?? Jennifer Lawrence ztvárnila spisovatel­ovu družku.
Foto: Cinemart Jennifer Lawrence ztvárnila spisovatel­ovu družku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia