MF DNES

V Plíšková na pranýř! A kdo dál?

Čin, který „spáchala“Karolína Plíšková, není v tenisu výstřelkem.

- Karel Knap reportér MF DNES

ypadá to málem jako hanebný zločin. Karolína Plíšková ukradla Barboře Strýcové trenéra Tomáše Krupu. Podvedla ji. V líčeních sporu dvou tenistek a jednoho kouče se často objevují slova používaná v trestním zákoníku.

Ono není divu, že Strýcovou tak rozdráždil­o, když jí dobrá známá za sporných okolností přebrala muže, který jí v kariéře tak zásadně pomohl. Štve ji, že se vše „upeklo“bez jejího vědomí. A že jí Krupa věc oznámil stroze po telefonu.

Běžný pozorovate­l snadno nabude dojmu, že Krupa, Plíšková a Michal Hrdlička, její snoubenec a manažer v jedné osobě, spáchali cosi unikátně zavrženího­dného.

Jenže v tenisové branži se podobné záležitost­i dějí takřka běžně. Hlavní postavy našeho příběhu vyrostly a pohybují se v ostře konkurenčn­ím prostředí. Na WTA Tour mezi sebou takřka neustále soupeří o body, trofeje a odměny. O sponzory a slávu. O trenéry, muže (myšleno partnery) a deblové parťačky.

Přirozeně se při soutěžení o živobytí nenasazují jen nejzdvořil­ejší a nejčestněj­ší prostředky. Těžko proto rozdělovat zavilé profesioná­lky na hodné víly a zlé hydry.

„Darebačka“Plíšková se třeba po loňském finále Fed Cupu dozvěděla, že od ní trenér Jiří Vaněk odchází k Petře Kvitové. Dodnes jí vadí, že jí kolegyně z reprezenta­ce záměr do poslední chvíle tajila. A nesdělila jí ho tváří v tvář, jak ho třeba Plíšková oznámila Strýcové. Přesto si veřejně nestěžoval­a.

„Oběti“Strýcové se zase hned připomněla někdejší kamarádka Klára Koukalová. Právě jí totiž „Divá Bára“předloni přetáhla kouče Igora Bruknera.

„Nevděčník“Krupa se na podzim 2014 hlásil do služby k Tomáši Berdychovi, s nímž měl začít sedmou sezonu. Jenže po příjezdu do Prostějova zjistil, že má padáka a že na místě už chystá start přípravy Venezuelan Dani Vallverdu.

Podobných příkladů, v nichž touha po úspěchu přetrhá (nepříliš pevné) osobní vazby, by se našla spousta. A stačí zůstat v Česku.

Kdekdo si vybaví šokující rozchod stříbrného olympijské­ho páru H+H. Andrea Hlaváčková opustila Lucii Hradeckou a ve čtyřhře se spojila s Lucií Šafářovou. Načež se k Hradecké posléze pokorně vracela, protože srovnateln­ě vhodnou partnerku nemohla najít.

Docela drsná scéna s trpkou tečkou na sociálních sítích se odehrála v semifinále posledního US Open v derby Kateřina Siniaková, Hradecká – Strýcová, Šafářová.

Strýcová osočila Hradeckou, že na síti nepřiznala teč míče copem: „Ubohost!“Vášně jen šlehaly. V duších zúčastněný­ch se uložilo hodně zloby.

Tenis má pověst sportu pro dámy a kavalíry. Skutečnost je poněkud odlišná. Sokyně se leckdy ani nezdraví. Až na výjimky si nepřejí. Přetvařují se.

Možná proto třeba Maria Šarapovová nebo Garbine Muguruzaov­á otevřeně prohlašují, že na kurtech a v šatnách nehledají přítelkyně. Že jim jde jen o práci a o výsledky.

Všechny stručně zmíněné případy mají své skryté pozadí. I padouchové by se v nich mohli hájit polehčujíc­ími okolnostmi. Ostatně taky v jiných povoláních se lanaří schopní lidé pod smlouvou.

Ač mohli Plíšková s Hrdličkou postupovat příměji a obratněji, aspoň se pokusili o férové řešení. Každopádně je ošidné vynášet v podobných situacích přísné soudy. Pakliže ale „ranařka Kája“patří na pranýř, neměla by na něm trpět sama.

 ??  ?? Zloba na krajanku Barboru Strýcovou (na fotce) naštvala Karolína Plíšková, která jí přebrala trenéra Tomáše Krupu. Foto: Getty Images
Zloba na krajanku Barboru Strýcovou (na fotce) naštvala Karolína Plíšková, která jí přebrala trenéra Tomáše Krupu. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia