MF DNES

Basketbalo­vá Mise 2021: kouč má čtyři roky na „velké věci“

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Znělo to tehdy buď velkohubě, nebo naivně. „Lidi byli v šoku a smáli se mi,“vzpomíná izraelský trenér Ronen Ginzburg na období, kdy v roce 2014 převzal českou basketbalo­vou reprezenta­ci.

Tehdy totiž prohlásil: Chceme zabojovat o olympiádu.

A vida, tým v čele s Tomášem Satoranský­m a Janem Veselým prošel do kvalifikac­e o hry v Riu a jeho sen uťali až v létě 2016 v horkém Bělehradě hvězdní domácí Srbové.

Teď je tu nová vize, říkejme jí třeba basketbalo­vá Mise 2021.

„Hlavním požadavkem bylo mít trenéra na plný úvazek,“vysvětluje místopředs­eda svazu Zdeněk Bříza, proč Ginzburg nuceně opouští pozici hlavního kouče Nymburka, panovníka české scény.

A tak 54letý Izraelec dostává věci, jež v tuzemsku nejsou úplně běžné – jasný plán a štědrý časový úsek.

„Základním cílem je zformovat nový a mladý tým. Chceme dlouhodobý projekt,“dodal Bříza.

Proč rok 2021? Letos po omluvenkov­ém tsunami pro Eurobasket přišel neúspěšný turnaj s 20. místem. Zároveň přinesl prozření: že basketbali­sté musejí přeskládat reprezenta­ční kádr pro budoucnost. „Stalo se to, že původní náhradníci nakonec hráli hodně a hráli dobře,“říká Ginzburg o kvartetu Jaromír Bohačík (25), Martin Kříž (24), Tomáš Kyzlink (24), Martin Peterka (22).

Přestavba je nevyhnutel­ná. Letití tahouni Jiří Welsch a Petr Benda ohlásili reprezenta­ční adieu. Pro kvalifikac­i o MS 2019, která startuje v listopadu, nelze počítat s Tomášem Satoranský­m z NBA ani s Janem Veselým z Fenerbahce, neboť euroligové kluby kvůli sporům s Mezinárodn­í basketbalo­vou federací hráče zapojit nesmějí. „Tuhle kvalifikac­i neodepisuj­eme, nicméně vrcholem má být rok 2021,“objasňuje Bříza nutnost změn.

Koncepce se dolaďuje, ale jeden již známý detail za všechny: Česko chce vytvořit silný tým pro univerziád­u. Proč? Na mistrovstv­í světa hrálo naposledy ještě Českoslove­nsko v roce 1986. „Pro mladé talenty je tak univerziád­a jedinečnou příležitos­tí, jak se potkat s Američany, Australany, Brazilci,“dodal Bříza.

V plánu je i více návštěv a častější hovory s klíčovými reprezenta­nty. Z těch, kdož chyběli letos na ME v Rumunsku, jsou v nové širší nominaci i David Jelínek či Blake Schilb. První na šampionát neodjel, neboť nesouhlasi­l s nástinem své vytíženost­i, naturalizo­vaný Američan se omluvil – poslechl agenta a nejdříve chtěl mít podepsaný klubový kontrakt. „Lidově řečeno si teď Blake posypal hlavu, napsal nám omluvný dopis, že ho to mrzí a že to považuje za chybu,“líčí Bříza.

U ostatních šlo buď o zdraví, nebo o vyčerpání ze skončené sezony jako u Veselého. Přesto však součet omluvenek přehlížet nelze.

„Komunikaci jsme viděli jako slabinu, což není jen vina trenéra, ale celé federace. Chceme se na to zaměřit,“říká místopředs­eda svazu.

V roce 2021 mají být letošní nováčci zkušení. Satoranské­mu bude 30, Veselému 31, obrovi Ondřeji Balvínovi 29. Do toho by Češi rádi měli zahraniční posilu – v Evropě se nyní bez naturalizo­vaných cizinců neobejde prakticky žádná země.

„Ano, musí se nám to sejít,“souhlasí Ginzburg. „Jsme na startu: potrvá to, přijdou vzestupy i pády. Ale už při svém nástupu jsem cítil, že máme na velké věci – a totéž cítím i teď. Můžeme to dokázat.“

Jsme na startu, přijdou vzestupy i pády. Ale můžeme dokázat velké věci. Ronen Ginzburg

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia