MF DNES

České úprky z Ruska

-

Baví se fotbalisté mezi sebou o politice?

Samozřejmě, jen ne moc vážně. Jsme země, kde je v politice hodně korupce, o tom se nikomu nechce povídat. Lepší je sledovat sport, držet se své profese. Politikům nechme jejich práci, sportovcům taky.

A v kabině se o válce mluvilo? Francouz se v květnu stal na mistrovstv­í světa brankářsko­u jedničkou, jenže v Čeljabinsk­u zase nechytá pravidelně. Proč?

Po sezoně jsme to s klubem řešili. Loni zpočátku nechytal skoro vůbec, protože ho předchozí generální manažer chtěl vyhodit. Ale Pavel tlak ustál a dokázal, že je špičkový brankář. Nové vedení hodně stálo o to, aby zůstal. S Děmčenkem (druhý brankář klubu) byli informován­i, že jsou oba vyrovnaní, a budou se střídat. Pavel tam musí minimálně tento rok dochytat.

Pro jeho budoucnost v NHL budou klíčové olympiáda a šampionát, že?

Tyto turnaje jsou sledované všemi kluby NHL, ale úplný základ bude sezona v KHL. Musí obhájit loňskou pozici. To Dominik Furch je v silné pozici, patří podle čísel mezi pět nejlepších brankářů celé ligy, přesto mi minulý týden volal trenér Omsku Skabelka a řešil jeho výkonnost. V Rusku člověk nikdy neví.

V hokeji i fotbale se považují agenti téměř za zlo. Zkuste se obhájit, proč jste pro hráče tak potřební?

Hráč chce mít servis, aby nemusel chodit na jednání a poslouchat od klubu, proč je špatný a proč si nezaslouží peníze, které dostává. Aby hráč sám jednal o penězích pro sebe, taky není příjemné. Ale hlavně dnes to není tak, že by za hráčem přišli Rusové a prosili, ať jde k nim. Ne, my je tam musíme protlačit a najít jim možnosti. Aby se hráč posouval v kariéře a měl férové nabídky, potřebuje nás.

Ovlivňují agenti kouče národního týmu?

Představte si, že jste trenér reprezenta­ce, nesete zodpovědno­st před národem a chcete vyhrávat. Necháte si do té práce kecat od někoho, kdo vám bude cpát hráče, který na to nemá? Nevěřím tomu! Ano, s trenéry mluvíme. Dáváme jim informace, kdo a jak hraje. Jestli není zraněný, proč hrál minulý týden méně minut. Ale výběr dělá trenér, ne my. Nevěřím, že se jakýkoliv kouč nechá dotlačit, aby nominoval hráče, kterého nechce. Jen proto, aby uspokojil agenta.

Co námitka, že agent myslí při hledání angažmá pro hráče hlavně na svůj prospěch?

Taky je to nesmysl. Hráčům dáváme

Pomsta ne, to slovo nemám rád, ale odveta by to být mohla. Je tu nová výzva a my bychom chtěli uspět. možnosti. Naším úkolem je najít varianty a s hráčem je rozebrat. Že mu tam a tam nabízejí takové peníze a takovou pozici. Rozhodnutí je na něm. V létě jsem měl dva pohovory s hráči, kteří si vybrali tu nejhorší možnost. Řekli jsme jim to. Ale šli do toho.

Máte ale procenta z jejich platu. Co když opustí KHL s miliony dolarů a jdou do NHL, kde skončí na farmě za 70 tisíc dolarů ročně?

V létě jsme měli vysoké nabídky z KHL pro brankáře Davida Ritticha. On se rozhodl zůstat v Calgary a bojovat o NHL. Věděl, že zase začne na farmě a jaká je konkurence. Od nás dostal plnou podporu, protože si myslíme, že je to správná cesta a NHL bude hrát. Na KHL má čas.

Jak dlouho hráči vydrží čekat?

Nejde to zobecnit, je to o nátuře hráče. Jsou ti, kteří vydrží a urvou to. Jiní se vrátí a po roce toho litují. Jiní mají v Evropě skvělou sezonu. My se jim snažíme říkat pokud je to jen trošku možné ať jdou cestou Ameriky. Ať jdou do světel reflektorů, do nejlepší soutěže světa, ať bojují, dokud to jde. Aby jednou

nelitovali.

V NHL mimo jiné zastupujet­e brankáře Mrázka. Tomu po sezoně končí smlouva. Jak důležitý ročník ho čeká?

Pro Petra byla minulá sezona psychicky hodně těžká, ale ukázalo se, že je silný a že to dokáže vstřebat. V létě najel na jiný typ tréninku, srovnal si hlavu. Howardovi (konkurento­vi z Detroitu) se ale neskutečně daří, má fantastick­á čísla a já si myslím, že je to pro Petra jen ku prospěchu. Protože aby ho dostal z brány a posunul se, musí být sakra dobrý. Je to solidní motivace pro jeho další kariéru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia