MF DNES

Kluby v KHL mají kleště, jak hokejisty sevřít. Hráč nikdy nevyhraje.

-

utkání vydržel Kvapil v Chabarovsk­u, než s Amurem rozvázal smlouvu. O jeho návrat stojí Kometa Brno. Nechtěného hráče může klub nabídnout ostatním. Když si ho nikdo nevezme, mohou hráči zkrátit výplatu o 40 procent. Cizinci-reprezenta­nti mají tuto klauzuli většinou ošetřenou, že to nelze, ale mohou být posláni na farmu. Na nich jsou podmínky šílené a neumím si představit, že by hráč jel někam tři tisíce kilometrů vlakem, aby ukázal, že má brát peníze. Zvlášť ve věku, jako jsou třeba Holík a Kubalík, kteří potřebují hrát kvalitní soutěž. To možná „hrozí“u hráče, který je na sklonku kariéry a potřebuje peníze, aby se zabezpečil. Kluby mají kleště, jak hráče sevřít. A ten nikdy nevyhraje.

Jsou rozchody divoké?

Jsme na trhu 20 let, takže už máme v Rusku renomé a kluby se s námi baví jinak, než když někdo začíná. Ale u ukončení smluv hádky byly, jsou a budou. Hráč to vidí nespravedl­ivě, klub jako potřebné. Ale tak to je i v Česku. Někdy je to víc vyhrocené, ale extrém jsem nezažil.

Co KHL a pozdní výplaty?

Dnes je to bohužel standard ve více klubech. Když jednáme, hráče upozorňuje­me, kde problémy hrozí. KHL se s tím snaží pracovat, ale neví si rady, protože potřebuje, aby v lize ty týmy hrály. Loni jsme řešili velké problémy v Soči, kde jsme dle reglementu chtěli osvobodit Švéda Peterssona. Ale KHL dlouho hrála proti nám. Klub držela, takže jsme ho vyvázali až před začátkem soutěže, což bylo pro trh pozdě.

Zastupujet­e reprezenta­ční brankáře Francouze a Furcha, o které se v minulé sezoně zajímaly týmy z NHL. Trvá zájem?

Oba měli konkrétní nabídky. Pavel Francouz se chtěl posunout a chytat NHL. Věděl, že by musel podepsat dvoucestný kontrakt, a mohl by padnout na farmu. Chce si splnit dětský sen a NHL si vyzkoušet. Smlouva mu v Rusku po sezoně končí, a pokud bude z NHL zájem... Dominik v Omsku podepsal nový, dvouletý kontrakt, jsou v něm výstupní klauzule. Ale musel by v NHL dostat jednocestn­ou smlouvu, jinak zájem mít nebude.

Pokračován­í na straně 23

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia