MF DNES

Lídři reagují: S eurem počkat, EET a zákaz kouření změnit

-

Ať už volby dopadnou jakkoli, jistí si můžeme být jen dvěma věcmi. Že budou strany usilovat o zákaz praxe dvojí kvality potravin. A že budou úřady dál poskytovat dotace typu Zelená úsporám nebo příspěvků na výměnu kotlů. V odpovědích na tato témata se totiž shodli lídři všech osmi oslovených stran, kterým MF DNES položila 25 základních otázek, na něž lze jednoznačn­ě odpovědět ano, či ne. Zkusit odpovědět si na ně můžete i vy a zjistit tak, s kým se nejvíc shodujete.

Velkou shodu lídři stran prokázali také u zásadního tématu, které poznáme všichni ve svých peněženkác­h – zda má Česko během následujíc­ích pěti let přijmout euro. Vypadá to, že v příštím volebním období k tomu nedojde, až na Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL a Miroslava Kalouska z TOP 09 totiž všichni chtějí vyčkávat, případně – jako v případě KSČM a SPD – o přijetí eura neuvažovat vůbec.

Naopak to vypadá, že po volbách může dojít na přetřásání dvou zákonů, které v posledních letech budily obří vášně ve Sněmovně – protikuřác­kého a o elektronic­ké evidenci tržeb. Zákaz kouření v restaurací­ch chtějí v současné podobě ponechat jen lídři ČSSD a ANO. Miroslav Kalousek z TOP 09 ponechal tuto otázku bez komentáře a všichni ostatní uvažují o změnách, ať už jde o možnost zavedení kuřáren, nebo třeba o povolení kouření v barech, kde se nevaří, po dvaadvacát­é hodině.

A také za elektronic­kou evidencí tržeb plně stojí jen dvojice stran – ČSSD a ANO, která ji prosadila ve Sněmovně. Předsedové ostatních stran mluví o možnosti odpustit povinnost EET pro drobné živnostník­y nebo neplátce DPH, představit­elé ODS nebo TOP 09 pak chtějí EET zcela zrušit.

Určitě se v příštím volebním období bude hodně mluvit také o početních stavech armády, proti jejich posilování jsou totiž jen ČSSD a Piráti, všichni ostatní chtějí armádu rozšiřovat. Na druhou stranu, do povinné vojenské služby by Čechy nahnali jen komunisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia