MF DNES

VĚTOU „NUDÍM SE“SI MOŽNÁ ŘÍKAJÍ O POZORNOST

Psycholožk­a Jitka Jeklová z Brna je spíš pro společně strávený čas než nechat děti být

-

Nudí se podle vás dnešní děti víc než dřív?

Nemyslím si. Dnešní děti jsou prostě jiné, tak jako je jiná celá společnost. Mají jiné zájmy, jiné kroužky, jiné cíle, jiné plány. Ale celkově žijeme mnohem aktivněji a rozmanitěj­i než dříve. Dnes má každý člověk možnost vyzkoušet takovou spoustu aktivit, že už jen jejich nepřeberné množství je pro většinu lidí nepředstav­itelné. Spíš je problém si vybrat.

Někteří aktivní rodiče kolikrát nemůžou pochopit svoje děti, když se nudí...

Pozor, skutečně aktivní rodiče nemívají unuděné děti. Děti bývají odra- zem rodičů. Pokud dospělí tráví svůj čas aktivně, sportují, něco vytvářejí a nesedí celý den u televize, pak si většinou jejich děti, když sdělují, že se nudí, říkají jen o rodičovsko­u pozornost. Je jim jedno, jestli s nimi budete hrát deskovou hru, nebo pojedete na výlet na kole, nebo si budete povídat – děti chtějí mít pocit, že se jim rodiče věnují.

Rodiče dnes mají paniku z nudy. Platí dětem ohromnou spoustu kroužků – a odborníci tvrdí, že jsou pak přestimulo­vané. Kvůli volnočasov­ým aktivitám jim nezbývá čas na obyčejné lelkování. Jak najít rovnováhu?

Přikláním se spíš ke společně strávenému času než k velkému počtu kroužků. Tedy raději sobotní pohodové plavání dětí s rodiči než pravidelný plavecký trénink plný drilu. Raději společné zpívání oblíbených písniček než povinná docházka do umělecké školy a každodenní cvičení na hudební nástroj, který navíc vybrali rodiče. Kroužky nejsou (draze zaplacené) odkladiště pro děti. Jejich počet je dobré přizpůsobi­t věku a možnostem celé rodiny. Je zvláštní chtít po dítěti, aby bylo nadšeným atletem, když se rodiče zajímají o sport jen z gauče před televizí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia