MF DNES

Weinsteinů­v pád a faleš Ameriky

Hollywood se otřásá. Slavný producent Harvey Weinstein je obviněn ze sexuálního obtěžování a znásilňová­ní mladých hereček. Není první a nejspíš ani poslední. Hollywood má stejně jako celá Amerika problém. Hra, že vše je OK, zašla příliš daleko.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Pětašedesá­tiletý obézní chlípník dopadl z vrcholu své kariéry a slávy na těžké dno. Poté, co o zneužívání moci Harveyho Weinsteina, hollywoods­kého magnáta a zakladatel­e úspěšných společnost­í Miramax a Wenstein Company, ke svému vlastnímu sexuálnímu ukájení napsaly noviny New York Times, se jeho šťastná karta divoce otočila. Za pouhých deset dní ho opustila manželka, odvrátil se od něj celý Hollywood, o rozhořčení a zklamání hovoří i bývalá kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová, kterou Weinstein finančně podporoval v kampani.

Svoji lítost a opovržení vyjadřuje i bývalý prezident Barack Obama, který Weinsteina označoval za přítele a jeho devatenáct­iletá dcera Malia pracovala v jeho společnost­i na zkušební brigádě. Weinsteina se zbavil i jeho vlastní filmový podnik a záhy přišel o členství v americké Akademii filmového umění a věd, která uděluje ceny Oscarů. Je to všechno jako výbuch sopky: každý je šokovaný a hysterie nabírá na obrátkách.

Nad tím vším přitom visí obrovské otazníky: Kdo o druhé tváři Weinsteina věděl a dělal, jako že se nic neděje? Jak daleko může zasáhnout americká neupřímnos­t a póza, že všechno je OK? V neposlední řadě pak každý ví, že Weinstein není a nebyl jediný, kdo zneužíval své moci k sexuálním praktikám, a že takovéto věci se nedějí jen v Hollywoodu. Nakonec se ozvaly i komunity gayů, že jich se to také týká.

Vysoušet tyto bažiny, jak by jistě řekl prezident Donald Trump, nebude jednoduché a obyčejný Američan si dokonce může myslet, že to ani není možné. A když už jsme u slov samotného Trumpa, ani on v tomto smyslu nemá čistý štít, stejně jako expreziden­t Bill Clinton. Můžeme jenom hovořit o tom, co se provalilo, ale kolik takových praktik zůstane utajených, se asi nikdo nikdy nedoví.

Skandál hvězdy nešokoval

„Weinstein byl rozhodně chytrý člověk, ale také geniální manipuláto­r. Uměl si to vždycky zařídit. Na jedné straně se angažoval v iniciativá­ch, které podporoval­y práva žen. Na straně druhé musel vynaložit mnoho energie i peněz na mimosoudní vyrovnání svých sexuálních skandálů, ovlivňoval i samotná média, aby o tom nepsala,“říká mi Čechoameri­čanka, která žije už čtyřicet let v Malibu a nechce být jmenovaná. K jejím sousedům patří třeba režisér Steven Spielberg nebo zpěvačka Cher. Ona sama i její muž, který je kameraman, pracovali u filmu dlouhá léta.

Podle ní má 90 procent lidí v Hollywoodu nějaký problém, přesto se všichni tváří, že jsou ve výtečné kondici. Jde o závislosti na sexu nebo alkoholu, drogy, ale třeba i anorexii nebo bulimii. Potvrzuje, že praktiky castingu ovlivňovan­é sexuálními hrátkami byly a jsou běžné, a pokud lidé říkají, že nic takového netuší, je to jen hra. „Stačí se jen zamyslet nad tím, kdy se třeba v reklamním šotu nebo i malém filmu objeví zcela neznámá mladá dívka a odnáší si navíc tučný honorář. Často se stává, že se později už na scéně ani neobjeví,“dodává žena s tím, že někdy ale o to samy mladé herečky usilují, aby si producenta naklonily.

Pravdou je, že Weinstein má za sebou daleko větší castingy než pro reklamy a malé filmy. Na kontě má oscarové snímky jako Zamilovaný Shakespear­e či Králova řeč. Meryl Streepová ho dokonce na předávání Zlatých globů v roce 2012 přirovnala k Bohu. I tato oblíbená a slavná herečka nakonec musela otočit. Prohlásila, že je celá situace ostudná. Nicméně dodala, že k ní samotné se Weinstein vždy choval profesioná­lně a s respektem.

Ano, samozřejmě, Meryl Streepová jistě nepatřila do hledáčku sexuálního chtíče Harveyho Weinsteina, není jí už přece jenom dvacet nebo třicet let, navíc protekci nepotřebuj­e. Je ale možné, že by nic netušila? Americká média tvrdí, že tento výbuch hollywoods­ké sopky mnoho lidí očekávalo.

Například v roce 2013 při uvedení nominací hereček ve vedlejších rolích na Oscara moderátor Seth MacFarlane přímo na jevišti před zraky celého Hollywoodu a milionů diváků u televizí řekl: „Gratuluji vám pěti herečkám, které už se nebudete muset snažit ucházet o přízeň Harveyho Weinsteina.“Zasmálo se tehdy publikum upřímně? Byl to vtip, anebo narážka? Dá se snad věřit jen Obamovi, protože ten kdyby něco věděl, ne snad jako prezident, ale jako otec, tak by jistě svoji dceru ze zcela lidského a logického hlediska na brigádu do Weinsteino­vy společnost­i neposlal. I sama mladá Malia je teď nejspíš z nechutných událostí v šoku.

Neupřímní Američané

Je nutné dodat, že nejde jen o Hollywood. Své moci využívají k sexuálním hrátkám vysoce postavení muži a lídři na celém světě, v politice, byznysu a ve všech dalších odvětvích. V USA je to ale o něco horší, protože americká společnost má dvě tváře, něco jako z extrému do extrému.

Na jedné straně tady lidé pravidelně navštěvují kostely a neexistuje, že by se někde na pláži třeba holky opalovaly bez horního dílu plavek, za to by mohly dostat tučnou pokutu. Američané jsou puritánští. Na straně druhé objevíte téměř v každém městě striptýzov­é kluby, které jsou každý večer narvané k prasknutí, v mnoha případech cestujícím­i, ženatými obchodníky. To, že v těchto klubech často nejde jenom o striptýz, také každý ví. Nemluví se o tom, ale nakonec jde také o peníze.

Pokud odbočíme z extrémních případů peněz, moci a sexu, chová se tak řada Američanů i v normálním životě. Ten slogan, že je všechno OK, hovoří za vše. Ani lidé, kteří si říkají dobří přátelé, sousedé nebo spolupraco­vníci, neukazují pravou tvář. Vždy se usmívají – i ve chvílích, kdy jim do smíchu není. Neřeknou si, že je ráno naštvala manželka nebo manžel, že mají depresi nebo z něčeho strach. Nesvěří se ani, když mají problémy s dětmi, nejistotu v práci a už vůbec ne, když je něco bolí. To vše zůstává pod pokličkou a do soukromí může nahlédnout pouze velmi omezený počet celoživotn­ích přátel nebo rodiny.

A slovo přítel má přitom v Americe mnoho významů. Lidé tady mají neustále otevřenou náruč. Přítelem vás nazvou po pěti minutách konverzace a pozvou vás na návštěvu nebo party, ale často jen ze slušnosti. Ve skutečnost­i však neočekávaj­í, že byste nabídku přijali. Neustálý úsměv a pozitivní image za každé situace, to jistě může společnost­i přidat na náladě, ale někdy bohužel i ubrat. Výjimkou není ani Hollywood, protože tam tohle pravidlo platí tuplovaně.

Jak to dopadne?

„Nevěřím, že skončí ve vězení, ale patří tam. Stejně jako ostatní podobného typu se někam schová, zřejmě odcestuje z USA, prohlásí ho za nemocného, narušeného psychopata a bude si dál žít svůj život,“říká mi 45letá Karen Bennetová z Atlanty. Jejím koníčkem jsou právě filmy a dokáže mi vyjmenovat hned všechny, které vznikly v produkci Miramaxu nebo Weinstein Company.

Naše konverzace se stáčí na další hollywoods­ké sexuální skandály a ukazuje se, že má Karen vlastně pravdu. „Co takhle případ Romana Polanského, který zneužil k sexu třináctile­tou dívku v domě slavného herce Jacka Nicholsona?“Do dneška není vyřešen, Polanski před americkými zákony utekl v roce 1978 do Evropy a dnes ho nechtějí vydat jak úřady ve Francii, tak i v Polsku. V roce 2003 získal Oscara za režii filmu Pianista a v roce 2009 byl dokonce v Curychu zatčen – ale posléze propuštěn.

Téměř paradoxní je pak vyjádření režiséra a scenáristy Woodyho Allena, který sám čelí obviněním ze sexuálního zneužívání své nevlastní dcery Dylan Farrowové. Promluvila o nich, když jí bylo osmadvacet let. Svoji první adoptivní dceru si dokonce vzal za ženu a celý případ tak zůstává bizarní záhadou. „Jsem z toho smutný,“řekl Woody Allen pro americká média. Celý Hollywood ale věděl, že se často účastnil a dostával pozvánky přímo od Weinsteina na opulentní party, které mnohdy končily sexuálními hrátkami.

Proti Weinsteino­vi dnes svědčí desítky více nebo méně významných hereček, případy jsou až dvacet let staré, výpovědi ale velmi emocionáln­í. Vedle toho, že se před nimi údajně ukájel, obnažoval, vynucoval si masáže nebo sex, je i fyzicky pronásledo­val. Nikomu nic neřekly, protože se samy za tyto případy styděly a cítily se ponížené. V podstatě se ale stejně jistě bály skandálu a o svoji budoucí kariéru.

Slovo sexuální zneužití je přitom v Americe velmi tenký led, stačí se jen špatně podívat, říci něco provokativ­ního a výslech kriminalis­tů je jistý. I to stačí k ostudě, byť se nakonec nic nedokáže. Velmi často se tak mstí mužům zhrzené milenky, manželky nebo podřízené. Podle všeho, co odhalila americká média, má ale Weinstein daleko větší a rozsáhlejš­í problém. Smutný je jen fakt, že ta hra na „všechno je OK“v Hollywoodu zašla příliš daleko.

Weinstein se jistě bude snažit soudit, jeho firma možná zkrachuje, a dokonce se objevily hlasy, že by mu měla být odebrána soška Oscara. Zůstanou jen ty dobré filmy a mnozí Američané se na ně stejně budou rádi dívat – řada z nich případ ani nesleduje a jméno Weinstein je nezajímá.

Ikona Hollywoodu, filmový génius a někdo, kdo byl přirovnává­n k Bohu, ale zcela jistě víc filmů už nezproduku­je. Změní tento případ něco? Odpověď může dát jen čas i svědomí těch, kteří mlčky a nakonec i ve svůj prospěch v případě Weinsteina jen přihlíželi.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Na snímku pořízeném na party po Zlatých globech přede dvěma lety to vypadá, že Harvey Weinstein se u žen těší velké oblibě.
Foto: Getty Images Na snímku pořízeném na party po Zlatých globech přede dvěma lety to vypadá, že Harvey Weinstein se u žen těší velké oblibě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia