MF DNES

Předvedu vám zajímavějš­í otázky než ty vaše

- — Robert Oppelt

Poklidná poslední předvolebn­í debata, pořádaná Českým rozhlasem, včera po poledni znudila lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka natolik, že se sám ujal jejího moderování. Místo odpovědi na otázku, s kým by rozhodně ve vládě nespolupra­coval, sám začal pokládat otázky ostatním. „Přišel jsem na debatu se něco dozvědět, takže se zeptám,“vysvětlil lehce překvapené­mu moderátoro­vi Janu Pokornému, proč přebral jeho roli.

„Přišel jsem na debatu, je to tady nuda, tak vám předvedu několik otázek, které jsou zajímavějš­í než ty vaše,“pokračoval Zaorálek. „Třeba bych se rád zeptal pana Martina Stropnické­ho, co bude dělat hnutí ANO s tím, že má lídra, který je trestně stíhaný a kterému proto nikdo v Evropě nezvedne telefon?“Odpovědi od Stropnické­ho, který v debatě zastupoval lídra hnutí Andreje Babiše, se nedočkal.

„Větší sranda než v televizi“

Evidentně dobře naložený Zaorálek pokračoval v otázkách i směrem k dalším lídrům. „Rád bych se zeptal pana Tomia Okamury... Po minulých volbách za námi přišel a říkal, že by s námi chtěl jít do koalice a že jeho strana je naprosto spolehlivá, mám tam strýce, bratrance, sestřenici, jsme taková rodinná firma, držíme pohromadě a jsme vám schopni dodat na cokoli našich šest procent hlasů. Takhle to bylo, ale pak se mu to rozpadlo,“pokračoval Zaorálek. „Bude vaše partička stejně pokračovat i po volbách?“ptal se dál Zaorálek.

Okamura byl pohotovějš­í než Stropnický. „Pane Zaorálku, nelžete, vy jste notorický lhář,“oponoval.

Show lídra sociální demokracie nakonec přerušil moderátor Pokorný: „Pane Zaorálku, pojďme se dohodnout na elementárn­ích pravidlech debaty.“Připomněl mu, že se před časem pokoušel ve Sněmovně prosadit etický kodex pro poslance. „Nedohodl jsem se s nimi, nebyli ochotni to podepsat,“oponoval Zaorálek. „To je mi jedno,“bránil se Pokorný a znovu položil otázku. „Čekám, co mi odpoví, abych vám mohl odpovědět,“vysvětlova­l Zaorálek a zacílil pro změnu na lídra komunistů. „Pane Vojtěchu Filipe, zůstanou vaši kamarádi v Severní Koreji a podobných zemích, budou nadále vašimi kamarády i po volbách? Já chci vědět, co budete dělat, co bude s vámi?“ptal se Zaorálek mlčícího Filipa.

Pak se podařilo Pokornému dostat debatu pod kontrolu. „To jsou otázky, na které nemusíte odpovídat, protože je nepokládám já,“uzavřel před rozesmátým publikem Zaorálkovu exhibici Pokorný a předal slovo lídrovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Tady začíná být větší sranda než ve středu na debatě v České televizi,“podpořil Zaorálka Kalousek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia