MF DNES

Lidé kvůli poště nemohou volit, ztratily se průkazy Fakta Co lze dělat, když nemáte volební průkaz

- — Eva Zahradnick­á

Objevily se případy, kdy nebyly doručeny volební průkazy. A lidé po nich pátrají

Ani včas podaná žádost o vydání voličského průkazu neznamená, že svůj hlas do volební urny opravdu vhodíte. Smůlu totiž lidé mohou mít i kvůli doručovate­lům České pošty. „Voličský průkaz jsme vám odeslali 13. října, ale 16. října se nám vrátil s tím, že adresát na uvedené adrese je neznámý,“oznámila včera odpoledne úřednice městského úřadu v Kroměříži třiatřicet­iletému Ondřejovi. Ten žije už několik let v Praze, proto o průkaz žádal.

Ještě v první den voleb do Poslanecké sněmovny ale neměl zprávu o tom, kde jeho průkaz právě je. Na pražské poště, pod kterou spadá, totiž o zásilce neměli záznam.

Podle Ondřeje není taková situace možná, schránku má řádně označenou jménem a příjmením a poštu z ní běžně vybírá. „Nejste první, komu se to stalo. I když většinou lidé říkali, že jim pošta nedala žádnou zprávu, ale na pobočce pak lístek byl. V této fázi je to chyba pošty,“dodala úřednice.

Aktuální vyjádření České pošty k potížím s doručování­m voličských průkazů se MF DNES do uzávěrky získat nepodařilo, ještě před dvěma dny ale mluvčí podniku Ivo Vysoudil pro server iDNES.cz pochybení odmítl a uvedl, že pošta stížnosti na nedoručení voličských průkazů neeviduje.

Dodání do tří dnů

Z posledních dnů ale existují případy chyb doručovate­lů, a to když lidé ve schránkách skutečně nenašli oznámení o nezastižen­í adresáta a uložení zásilky na poště. Museli tak nejprve na svém úřadě zjišťovat, zda byl průkaz odeslán, a pak ho hledat na poště. Jiný ze stěžovatel­ů, který průkaz vůbec neobdržel, popisuje případ, kdy mu pracovnice na přepážce řekla, že pro doporučené ● Pokud zásilku s voličským průkazem i dnes stále nemáte, obraťte se na obecní či městský úřad v místě, kde jste o něj žádali. ● Žádejte i o podací číslo zásilky, aby ji bylo možné na poště ještě dohledat. Pokud se nenajde, bez voličského průkazu už není možné hlasovat, protože v seznamu voličů zůstává poznámka o vydání voličského průkazu.

zásilky není garance dodání. Podle pravidel pošty však musí být doporučené psaní dodáno do tří pracovních dnů od podání.

Podejte stížnost, radí právník

Tito lidé ale volit nemůžou, pokud totiž o průkaz požádali, byli ze seznamu voličů vyškrtnuti. Podle ústavního právníka Marka Antoše lze podat stížnost.

„Úřad, na kterém jsou vedeni, by měl prošetřit, k čemu došlo, jestli byl průkaz řádně doručen, v jaké fázi se ztratil,“radí Antoš. Podle něj ale několik ztracených průkazů výsledky voleb nejspíš neovlivní. „Celý systém soudního přezkumu voleb stojí na tom, že se zkoumá, jestli došlo k porušení zákona, a za druhé, jestli porušení zákona mohlo mít reálný dopad na výsledky. Řeší se, jestli bylo natolik závažné, že by došlo k jinému výsledku voleb a hnulo s mandáty. Pokud úřad řádně průkaz odeslal a pak se ztratil, není to porušení zákona,“vysvětlil Antoš.

Ondřejovi tak teď nezbývá než se vydat do Kroměříže. Ze seznamu voličů vyškrtnut nebyl, protože jeho voličský průkaz úřad má.

Voličské průkazy bylo možné na úřadech osobně vyřídit do 18. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia