MF DNES

Dopadne riskující Šinzó Abe lépe než Theresa Mayová?

Japonsko jde zítra k předčasným volbám. Premiér chce od voličů co nejsilnějš­í mandát i proto, aby mohl lépe čelit hrozbám Severní Koreje. Vyjde mu jeho risk?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Strategie zkrátka občas velí zariskovat. Neboť i v politice mnohdy platí: risk je zisk. Nedávno prokázala tento typ odvahy britská premiérka Theresa Mayová. Vyhlásila předčasné parlamentn­í volby z dobrého důvodu: potřeboval­a silný mandát k vyjednáván­í o brexitu. Přesto, že jí průzkumy signalizov­aly velkou šanci na posílení, risk jí hrubě nevyšel. Její konzervati­vci naopak oslabili.

Nyní se o podobně velkou hru pokouší zkušený politický harcovník Šinzó Abe v Japonsku. Vyhlásil předčasné volby rok před řádným termínem s tím, že jeho konzervati­vní Liberálněd­emokratick­á strana získá ještě více křesel – a to přesto, že jeho vládní koalice má již nyní pohodlnou většinu.

Šinzó Abe má slušnou šanci na úspěch, byť vůle voličů je – jak známo – nevyzpytat­elná. Kalkuluje především s tím, že pro vystrašené Japonce bude silný premiér zárukou, která je ochrání před běsnícími Severokore­jci. Navíc se v poslední době začalo slušně dařit japonské ekonomice – abenomice, jak ji v Japonsku nazývají podle svého premiéra, který se ji snaží reformovat.

Co hraje do karet a co nikoliv

Hospodářst­ví rostlo už šesté čtvrtletí po sobě. To je nejdelší období za deset let. Japonský akciový trh se nebývale probudil. Toto všechno rozhodně nebývalo zvykem.

Abemu hraje do karet i to, že opozicí zmítá chaos. Demokratic­ká strana se dokonce rozpadla a řada jejích někdejších členů ve volbách kandiduje za novou Stranu naděje, jíž teprve nedávno zformovala úspěšná tokijská guvernérka Juriko Koikeová (sama nekandiduj­e) ve stylu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Právě Strana naděje bývá označována za černého koně voleb.

Japonský ministersk­ý předseda se zdá být docela přesvědčen o svých slušných vyhlídkách v nedělních volbách. Přítomny jsou však i některé rizikové faktory. Abeho konzervati­vce totiž v poslední době zasáhla série skandálů. Premiér dokonce musel vyměnit několik ministrů zapletenýc­h do korupčních afér. A právě na úplatky bývají Japonci obzvlášť citliví.

Hlavním tématem volebního klání je však bezpečnost. Při hrozbě severokore­jského jaderného a raketového programu není vůbec divu – Japonci jsou první na ráně. Soupeřící konzervati­vci a Strana naděje mají v této oblasti podobný program. Obě žádají tvrdé sankce proti Pchjongjan­gu. Koikeová se podobně jako Abe vyjádřila pro změnu japonské pacifistic­ké ústavy, konkrétně jejího článku 9, jejž zemi po porážce ve druhé světové válce vnutili vítězní Američané a který desítky let Japonsku zakazoval nasazovat armádu s výjimkou sebeobrany.

Analytici se vesměs shodují v jednom: zkušený Abe nabízí Japonsku stabilitu. To se v napjaté době cení. A právě to – nikoli tolik abenomika – může být zítra jeho největší devizou.

 ?? Foto: Reuters ?? Zkušený politik Japonský premiér Šinzó Abe.
Foto: Reuters Zkušený politik Japonský premiér Šinzó Abe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia