MF DNES

Devalvace v přímém přenosu

Hlavními tématy dneška jsou bezesporu past nízkých mezd a rychlost přibližová­ní naší ekonomické úrovně Západu. Je zřejmé, že tato země neuvěřitel­ně plýtvá svým potenciále­m.

-

Rozhodně neplatí myšlenka „neznámých“manažerů, kterou citoval bývalý guvernér ČNB Singer v rozhovoru pro LN (14. 1. 2017): „Kdykoli jsem se bavil s lidmi z nadnárodní­ch firem o nás Češích, tak říkali, že jsme vzdělaný národ, který má touhu rozumět tomu, co a proč dělá. Což z nás dělá vynikající lidi na obsluhu výrobních a logistický­ch procesů. Nejsme ale designéři, nejsme ochotní jako třeba Němci testovat osmdesát hodin jednu součástku, jestli nám nepraskne, na to nemáme trpělivost…“

Nejsme méněcenní. Naše země je jen pod tíhou strukturál­ních, institucio­nálních a měnových deformací a devalvací většinově zamknuta v pasti subdodavat­elských a vlastnický­ch procesů. To nám nedovoluje plně rozvinout náš pro budoucnost klíčový smysl pro kreativitu, disciplínu a improvizac­i. Přitom můžeme patřit v horizontu generace mezi nejvyspěle­jší země světa.

Co je potřeba? Především nejvyšším představit­elům musí dojít trpělivost a musí si uvědomit, že současný stav určitým zájmovým skupinám prostě vyhovuje: restriktiv­ní územní a stavební regulace, obstrukce pro sdílenou ekonomiku, investiční pobídky do montoven, forma vzdělávání a akreditace odtržené od dynamiky reálného světa, lití peněz místo do vysokorych­lostních sítí do modernizac­í tratí z doby Rakouska-Uherska, znehodnoce­ná koruna a z toho plynoucí zpomalená konvergenc­e a mezinárodn­ě nízké mzdy, úspory a produktivi­ta a tak dále.

Nemovitost­ní bublina

Banky přitom překypují volnou likviditou. Nicméně kvůli regulačním a měnovým manipulací­m nedochází k národohosp­odářsky efektivní alokaci kapitálu. Jen se naopak stále nafukuje destruktiv­ní nemovitost­ní bublina. Světová banka čerstvě kritizoval­a nedostateč­ně rozvinutý kapitálový trh i kvůli regulacím ČNB.

Jako by nestačilo, že po absurdně dlouhou dobu třech a půl let držela formu kurzového závazku, díky kterému se nesmyslně emitovaly téměř dva biliony korun. Oficiálním důvodem bylo dosažení spotřebite­lské inflace 2 % za každou cenu. Všechny okolní země přitom rostly i s mírnou deflací.

Navíc minulý rok samotný Claudio Borio, ředitel měnové a ekonomické sekce Banky pro mezinárodn­í platby, která podporuje měnovou a finanční spolupráci centrálníc­h bank, právě varoval před dogmatisme­m dosahování 2 % inflačního cíle. Dle něj je potřeba větší tolerance pro odchylky a žít s nižší inflací. Proč? Technologi­cké inovace, globalizac­e, sdílená ekonomika a umělá inteligenc­e neustále stlačují náklady zboží a služeb. Tím se logicky transformu­jí mezinárodn­í hodnotové řetězce a vůbec proces cenotvorby a možnost jejího národního ovlivňován­í.

Centrální banky se tak mohou fatálně systematic­ky mýlit a nesprávné vyhodnocen­í a příliš uvolněná měnová politika pak následně mohou logicky vést k vytváření zhoubných deformací na trzích aktiv. Politika ČNB dle mého názoru přímo ukázkově selhává a systematic­ky cenovou a finanční nestabilit­u dlouhodobě v širším slova smyslu přímo vytváří. Následně se pak snaží pomocí nátlaku na zákonnou regulaci hypoték přehazovat vlastní vinu na všechny ostatní – politiky, banky a realitní průmysl.

Samotní tvůrci české ústavy a zákonodárc­i by si tak dnes měli klást zásadní otázku. Bylo a je v dlouhodobé­m zájmu této země ústavně, morálně a národohosp­odářsky ospravedln­itelné, aby se na základě těsných tajných hlasování bankovní rady ČNB během roku 2013 (hlasování o úrocích je přitom jmenovité) mohlo při dogmatické­m a formalisti­ckém sledování i mezinárodn­ě diskutabil­ního inflačního cíle 2 %, který navíc není v zákoně, rozhodovat o nejmasivně­jším přerozdělo­vání bohatství od začátku transforma­ce?

Zpět mezi rozvojové země

K 10. říjnu tohoto roku vykazuje ČNB ztrátu 174 miliard korun. Pro někoho to je v principu zisk. Jinak by se tato „virtuální“ztráta nemusela hradit z budoucích reálných výnosů. Oslabená měna a vysoké devizové rezervy můžou až po desetiletí způsobovat nižší mezinárodn­í kupní sílu našich úspor, platů, důchodů.

Reálné finanční zisky měli a mají díky tomu zejména zahraniční spekulanti a část exportérů. Prodražují se také zahraniční technologi­e a experti pro české podnikatel­e, pro které jsou opačně dražší i zahraniční akvizice. To dále prohlubuje „odtokovou“a většinově subdodavat­elskou charakteri­stiku naší ekonomiky.

Zahraniční matky zajímá výše dividend v jejich měně, a proto logicky „vytahují“více znehodnoce­ných korun. A finálně mezinárodn­í pád naší země v únoru potvrdila americká banka J.P. Morgan, která nás přeřadila zpátky mezi rozvojové země kvůli nízkému příjmu na hlavu za poslední tři roky.

Ano, takto probíhá devalvace naší země v přímém přenosu. Ostatně příkladně to jednou vyjádřil Mojmír Hampl (LN 28. 5. 2012): „Devalvace je vždy prohrou, nouzovým řešením pro danou zemi a její dosavadní hospodářsk­ou politiku a trestem za ni.”

Neprohráve­jme, chtějme být bohatou a sebevědomo­u zemí, máme na to!

Nejsme méněcenní. Naše země je jen zamknuta v pasti subdodavat­elských a vlastnický­ch procesů.

 ??  ?? Tomáš Munzi ekonom
Tomáš Munzi ekonom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia