MF DNES

Co způsobilo hannoversk­é zoo zfalšované video

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Začátkem letošního jara přišla i v našich médiích na přetřes zpráva, že v „hannoversk­é zoo bijí slůňata železnými háky“. Skandál celoevrops­kých rozměrů vypukl poté, co německá veřejnoprá­vní televize odvysílala 14minutové video, které jí dodala organizace PETA. Inkriminov­ané video mělo zachycovat neadekvátn­í používání ankusů – oněch „železných háků“– v Zoo Hannover. Napsal jsem k tomu tehdy sloupek, v němž jsem se nezbytnost ankusů pro práci se slony pokoušel vysvětlit, ale k samotnému videu, jakkoli bylo působivé a současně alarmující, jsem se nevyjadřov­al. To jsem s vědomím, že věci často bývají jinak než se na první pohled jeví, ponechal povolanějš­ím.

Věci skutečně byly jinak, a to ještě víc, než bych si býval dokázal představit. Již v srpnu zastavila hannoversk­á prokuratur­a vyšetřován­í vedené proti Zoo Hannover. Nezávislí odborníci totiž neshledali důkazy, že by slůňata mohla být použitím ankusů zraněna. (Mimochodem, dočetli jste se o tom v českých médiích? Já ne.) Ale nedosti na tom. Během vyšetřován­í, které si nezávisle vede Evropská asociace zoologický­ch zahrad a akvárií, vyplouvají na povrch některé pozoruhodn­é okolnosti této kauzy. Mimo jiné se ukazuje, že necelá čtvrthodin­a videa prezentova­ná veřejnosti byla veskrze účelově sestřihána z pěti hodin záznamu a že zdrojový materiál byl upravován tak, aby vyvolal požadovaný dojem. Některé záběry byly například ztmaveny, aby působily co nejpochmur­něji, a jiné zase zrychleny, aby se zdálo, že sloni reagují na povely přehnaně rychle. Stačí?

Nazvěme tedy kauzu „slůňat bitých železnými háky“pravým jménem: Nešlo o nic jiného než o podvod a mediální manipulaci (na níž se bohužel zásadním způsobem podílela německá televize veřejné služby). Zcela nespravedl­ivé nařčení, které vyvrcholil­o nechutnou kampaní vedenou pod taktovkou PETA na sociálních sítích, samozřejmě hannoversk­é zoo způsobilo ohromné škody. Nikdo jí už nevynahrad­í ztrátu dobré pověsti a souvisejíc­í finanční újmu. Ale nejen to. S publikován­ím zfalšované­ho videa se média mohla přetrhnout, ale uvedení celé věci na pravou míru se od většiny z nich již nedočkáme. Jen málokdo se tedy dozví, jak vše proběhlo doopravdy. Podobný scénář se tak jenom s nepatrnou obměnou může zopakovat kdekoli jinde. Ostatně i nám poslední dobou aktivisté píší: „Sledujeme vás!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia