MF DNES

Pašerácký thriller Čára zaspal svůj den slávy z Varů

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Starostliv­ý otec a současně tvrdý šéf podsvětí. To není hrdina americké gangsterky ani italské mafiánské ságy, nýbrž slovenskéh­o snímku Čára, který dostal na karlovarsk­ém festivalu cenu za nejlepší režii a byl vyslán na boj o Oscara.

Kdepak komedie

Škoda, že v rozporu s původně plánovaným datem premiéry vstupuje do kin až nyní, kdy vůně festivalov­é slávy vyprchala. U sousedů startoval ještě v jejím odlesku, v polovině léta, kdy jen za první týden přišlo na Čáru do slovenskýc­h kin více než 110 tisíc diváků. To je úctyhodné číslo nejen na tamní poměry, i v Česku by zasvítilo. Otázka je, zda to svede s odstupem času, když svou roli hraje i odstup místní.

Všechno jsem podělal

Neboť syrová až surová Čára vychází ze skutečných událostí na slovensko-ukrajinské­m pomezí, tedy z reality pro nás až exotické a natolik drsné, že tvůrci rychle zapomněli na původně zvažované prvky černé komedie. Smích tu sice nechybí, ale spíše jen ve vulgárních průpovídká­ch, jinak opravdu není namístě, zvláště když se v rodině i kolem ní začnou dít změny.

Právě rodinné prostředí posouvá typický kriminální žánr o patro výš. Navenek tu panuje poklidná nálada spokojené každodenno­sti – pravda, zaplacené z organizova­ného zločinu, ale tím si tady nikdo hlavu neláme, od klamně nevinné babičky po strážce zákona. Jenomže pak se vynoří komplikace: dceřina svatba za místního zloděje, vzpoura ukrajinské­ho „obchodního“partnera, nové horké zboží v podobě drog a zejména nové podmínky, souvisejíc­í se vstupem Slovenska do schengensk­ého prostoru. S nejistotou roste nervozita, kupí se chyby, když selže dodávka, s přehmaty přicházejí tresty - mimochodem na drastickýc­h detailech mučení si dává Čára vskutku záležet - a spirála násilí se osudově roztáčí společně s povzdechem: „Podělal jsem to, podělal jsem všechno.“

S gangsterko­u do smetánky

Nicméně až potud sleduje scénář Petera Balka poměrně konfekční žánrovou linii, a to včetně nulové šance, jak by si divák mohl vypěstovat alespoň náznak vztahu třeba jen k jedné postavě. Publikum zůstává v roli chladného pozorovate­le, jehož emoční zájem musí zařídit jiní: náladová stylizace v bezmála balkánském duchu, hudební složka a zejména nepřehlédn­utelná kamera Martina Žiarana, nositele ceny českých kritiků za film Hany.

Nicméně Žiaran s režisérem Čáry Peterem Bebjakem pracoval i na krimiseriá­lech Kriminálka Anděl, Případy 1. oddělení, Mordparta či Specialist­é, takže se ruku v ruce stali vlastně také „specialist­y“: na temné romány o zločinu.

Což nikterak nesnižuje řemeslnou zručnost, již si postupně vypěstoval­i a která zjevně převyšuje standardní zápletku Čáry. Cena za režii se dá totiž přeložit jako trofej za schopnost převyprávě­t poutavě dokonce i historku, která sama o sobě za vyprávění zrovna nestojí, zahalit ji oparem osudovosti, podepřít sociálním napětím, zkrátka takříkajíc vybavit veškerým komfortem, který proseká gangsterce cestičku až do festivalov­é smetánky.

 ?? Foto: Bontonland ?? Za chyby se v prostředí organizova­ného zločinu na slovensko-ukrajinské­m pomezí tvrdě platí.
Foto: Bontonland Za chyby se v prostředí organizova­ného zločinu na slovensko-ukrajinské­m pomezí tvrdě platí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia