MF DNES

Česko letos zaplatilo méně na úrocích ze státního dluhu

-

Čisté výdaje z úroků na státní dluh letos za tři čtvrtletí meziročně klesly na 33,7 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku činily 37,9 miliardy. Vyplývá to ze zprávy o státním dluhu, kterou zveřejnilo ministerst­vo financí. Úřad letos očekával tyto výdaje o zhruba sedm miliard korun vyšší.

V průběhu roku ministerst­vo využívalo příznivých podmínek na trhu a prodávalo krátkodobě státní dluhopisy někdy i za záporný úrok. Investoři tak v podstatě platili státu za to, že mu půjčují peníze.

Ministerst­vo zároveň potvrdilo údaje z počátku října, podle nichž státní dluh za tři čtvrtletí letošního roku klesl o 3,3 miliardy na 1,61 bilionu korun. Podle očekávání se tak vyrovnal letošní krátkodobý růst státního dluhu. Na každého Čecha nyní teoreticky připadá dluh zhruba 152 tisíc korun.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal již dříve upozornil, že ministerst­vo financí docílilo snížení dluhu tím, že naplánoval­o pro druhé a třetí čtvrtletí velmi nízké emise státních dluhopisů.

„Zároveň všechny pokladničn­í poukázky (velmi krátkodobé dluhopisy), ze kterých ministerst­vo profitoval­o díky záporným výnosům, byly prodávány jen se splatnostm­i do konce září,“uvedl Dřímal.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia