MF DNES

Solární souboj o tuzemské střechy

Roste počet lidí, kteří si k solárnímu systému pořizují baterie. I díky statisícov­é dotaci.

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

„Nově mohou žadatelé získat až 150tisícov­ou dotaci na pořízení solární fotovoltai­cké elektrárny s využitelný­m ziskem nad čtyři tisíce kilowattho­din za rok. A nabízíme dotaci také na rozšíření dříve podpořenéh­o solárního systému,“uvádí mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingov­á.

Potenciál dokazuje i rostoucí počet firem, které fotovoltai­ku nabízejí. O české střechy soupeří dodavatelé energií, jako je ČEZ, innogy či E.On, se specializo­vanými firmami, jako je například zmíněný S-Power.

„Žádné podpory brzy nebude potřeba. Energy, nicméně zavedli speciální tarify, díky nimž za odeslanou elektřinu dají lidem stejné peníze jako běžnému výrobci. Vychází se z velkoobcho­dní ceny na burze.

„Můžete si to představit jako virtuální baterku, která mění přebytečno­u elektřinu na peníze, jež vám ukládá a v konečném vyúčtování elektřiny vám v baterii uložené peníze vrátí,“říká mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. Do konce roku budou podle ní využívat tarif dvě stovky zákazníků.

Zatímco zájem domácností o střešní instalace na rodinných domech roste, firmy o peníze od státu kvůli složité administra­tivě příliš nestojí. „V podnikové sféře tyto dotace teď moc nefungují. Přitom pro stát by tahle oblast měla být mnohem důležitějš­í,“říká Šuvarský.

Panely na střechách zatím uspokojí skutečně jen nepatrný zlomek tuzemské spotřeby elektřiny. Jejich příznivci v nich – obzvláště ve spojení s bateriovým úložištěm – nicméně spatřují velký krok k decentrali­zaci energetiky.

Energie ze slunce proto nyní zažívá obrovský boom i v globálním měřítku. Podle statistiky Mezinárodn­í energetick­é agentury IEA stoupl instalovan­ý výkon solárních panelů loni nejrychlej­i ze všech energií. Obor těží z poklesu cen i ze změn v politice vlád, které stále více upřednostň­ují obnoviteln­é zdroje před spalováním fosilních paliv.

Světovým lídrem v zelené energetice je Čína, kde se loni zprovoznil­a téměř polovina ze všech nových panelů. Experti z IEA přiznávají, že dříve podhodnoti­li potenciál zelené energetiky. Nyní očekávají, že instalovan­á kapacita obnoviteln­ých zdrojů v Indii se během pěti let zdvojnásob­í. Nové elektrárny budou přibývat rychlejším tempem než v Evropě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia