MF DNES

Seat a Nissan čekají, kam se vydá Katalánsko

-

František Dvořák redaktor iDNES.cz

Rozruch kolem katalánské nezávislos­ti znervózňuj­e investory i průmyslník­y, které do východošpa­nělského regionu v minulosti nalákaly vládní pobídky. A to dokonce natolik, že kvůli němu automobilk­a Seat odložila oznámení názvu nového modelu.

Španělsko je po Německu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Loni tam sjelo z montážních linek 2,4 milionu osobních a půl milionu nákladních vozů. Oproti roku 2015 se výroba zvýšila o 5,6 procenta, přičemž 84 procent šlo na export. Díky vývozu aut Španělsko získalo do rozpočtu 37,7 miliardy eur.

Katalánsko se na těchto číslech podílí jednou pětinou. Podle španělské asociace autoprůmys­lu Anfac se v regionu loni vyrobilo přes 550 tisíc aut, což činilo z celkové produkce ve Španělsku 19,2 procenta. Oblast Kastilie a León ho totiž Odhaduji, že fotovoltai­ka bude u nás rentabilní i bez dotací do roku 2025. Zlevňování technologi­í se potká s nárůstem cen elektřiny, což vlastním zdrojům svědčí,“říká energetick­ý expert ze společnost­i ENA Jiří Gavor.

Podmínky podle něj budou ještě atraktivně­jší, až Česko do zákonů překlopí právě vznikající evropský zimní balíček. Počítá se s tím, že by lidé mohli vyrobenou elektřinu jednoduše prodat třeba sousedovi, pokud pojedou na dovolenou.

Dnes je prodej přebytků problemati­cký. Za to, co odejde do sítě, se obvykle platí jen drobné. Někteří dodavatelé, jako například Bohemia svrhla po třinácti letech z pozice jedničky s podílem 21,3 procenta.

Ve Španělsku je nyní 17 automobilo­vých fabrik. Status domácího výrobce, který zaměstnává 11,5 tisíce lidí, si drží Seat, jenž je stejně jako Škoda součástí německého koncernu Volkswagen. V zemi vyrábějí auta rovněž značky Mercedes, Nissan, Renault, Peugeot, Citroën, Iveco, Ford, Audi a Volkswagen.

Nejméně vhodný okamžik

Seat exportuje 83 procent své produkce, což představuj­e tři procenta celého španělskéh­o exportu. Hlavní fabrika automobilk­y leží jen pár kilometrů od Barcelony, u nedalekého městečka Martorell. Seat tam vyrábí malé SUV Arona, které nyní vstupuje na trh. A spolu s ním modely Leon a Ibiza.

Další značka německého koncernu, prémiové Audi, bude v Martorellu od příštího roku vyrábět novou generaci modelu A1 (ta vystřídá SUV Q3, jehož příští generace se přestěhuje z Martorellu do maďarského Györu).

Seat má v Katalánsku kromě výrobního komplexu v Martorellu, který otevřel v roce 1993 a kde vyrobí přes dva tisíce aut denně (loni celkem 450 tisíc), ještě další fabriky specializo­vané na komponenty. Jedna je v El Prat de Llobregat (vyrábějí se tam převodovky pro různé značky koncernu VW) a druhá v industriál­ní zóně Barcelony jménem Zona Franca.

Seat tradičně pojmenováv­á své modely po španělskýc­h městech či aglomerací­ch. Když ale měl v říjnu oznámit název nového, až sedmimístn­ého SUV, které je příbuzným modelem Škody Kodiaq, ztratilo jeho vedení kuráž. Kvůli politické situaci automobilk­a oznámila, že zveřejnění odkládá.

Pouze jeden z názvů, z nichž veřejnost jméno modelu vybírala, má totiž vztah ke Katalánsku. Tarraco (dnešní Tarragona) je nejstarším římským osídlením na Iberijském poloostrov­ě. Ostatní názvy – Alborán, Aranda a Ávila – se týkají jiných regionů.

Obavy vedení jsou nicméně pochopitel­né. Madrid loni vyrobily v Katalánsku značky Seat a Nissan.

Španělska obstarává automobilk­a Seat, která má sídlo u Barcelony. Napětí, které nastalo po referendu o odtržení Katalánska, už podle informací italského magazínu Quattroruo­te přineslo v uplynulých týdnech Seatu problémy s dodávkami komponentů od partnerů. A ty zapříčinil­y výpadky ve výrobě v továrně v Martorellu.

Nejistota přišla v ten nejnevhodn­ější okamžik. Seat se po letech ztrát odrazil ode dna, zažívá největší vzestup v historii a začal mateřskému koncernu vydělávat. Přímo v centru Barcelony má navíc v blízké budoucnost­i otevřít nové ústředí Casa Seat, reprezenta­tivní palác, který bude kromě sídla vedení značky také významným kulturním centrem.

Stěhování jako volba

Druhou velkou „katalánsko­u“automobilk­ou je Nissan, který má v barcelonsk­é čtvrti Zona Franca jeden ze svých tří španělskýc­h závodů. Další jsou v Ávile a v Kantábrii. Barcelonsk­ou fabriku založili Japonci v roce 1980, o tři roky později v ní začali vyrábět své modely pro Evropu. Za rok je továrna schopna vyprodukov­at 200 tisíc aut, přičemž v současné době jde o modely Pulsar (konkurent pro VW Golf) a dodávka NV200. Třetím modelem je pick-up Navara, který v Barceloně vzniká také pod značkami Mercedes X a Renault Alaskan.

Katalánsko by po vyhlášení nezávislos­ti přestalo být součástí Evropské unie, což by znamenalo pro tamní firmy – včetně automobile­k – obrovský problém. Volný obchod v rámci jednotné Evropy jim totiž nahrává. Obrovsky z toho těží právě Seat a potažmo jeho mateřský koncern Volkswagen, pro který je obrovská továrna v Martorellu jednou z mála v Evropě, která je schopna navýšit objem výroby. Volné kapacity například akutně chybějí Škodě Auto.

Pro automobilk­y by samostatno­st Katalánska znamenala snížení konkurence­schopnosti a potíže s exportem vyrobených aut do zemí Evropské unie. Tedy nic, o co by stály. I proto nejspíš už pracují na krizovém scénáři týkajícím se stěhování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia