MF DNES

P

-

eníze z dotačního programu Nová zelená úsporám nastartova­ly zájem lidí o solární elektrárny na střechách. Zároveň roste obliba baterií, které umožňují skladovat přebytky elektřiny doma. Fotovoltai­ka se tak pomalu začíná zbavovat očerňující nálepky, kterou získala během solárního boomu před sedmi lety.

„Podíl fotovoltai­k s baterkami roste. Pro zákazníky, kteří s koupí baterií váhají, nabízíme i možnost půjčit si je na několik měsíců na zkoušku,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Pro nákup bateriovéh­o úložiště se rozhodne zhruba třetina lidí, kteří si pořizují solární panely. A to přesto, že náklady jsou zhruba dvakrát vyšší.

Jak uvádí šéf firmy S-Power Jaroslav Šuvarský, systém o výkonu 3,5 kilowattu s ukládáním přebytků do vody vyjde v průměru na 165 tisíc, díky dotaci si lze odečíst 60 tisíc korun. Podobný systém s akumulátor­y stojí 315 tisíc a dotace na něj činí 105 tisíc korun. Návratnost „vodního“řešení je tak 9 až 10 let, zatímco systém s baterií se splatí za 16 až 17 let.

Čím větší je systém, tím pomalejší je návratnost. A to kvůli klesajícím­u podílu dotace na celkové ceně za instalaci. Přesto se zájemci počítají na tisíce. Podle Šuvarského si lidé často pořizují fotovoltai­cké systémy s baterií, protože chtějí získat částečnou nezávislos­t. Například v případě blackoutu.

Zájem o solární systémy potvrzují také úředníci, kteří přidělují dotace. V září se navíc rozšířila nabídka systémů, které stát podporuje.

Fotovoltai­ka bude u nás rentabilní i bez dotací do roku 2025.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia