MF DNES

Zavřený Hrad, nejstarší kandidátka i policejní zásah V metropoli začaly volby

-

Obyvatelé hlavního města jsou se svým životem vesměs spokojeni. Nepatří ale mezi ty nejspokoje­nější. Vyplývá to z další části velkého výzkumu Proměny české společnost­i, který už třetím rokem organizuje Sociologic­ký ústav Akademie věd ČR. Výzkumníci v tisícovkác­h českých domácností zjišťovali, jak lidé subjektivn­ě hodnotí své zdraví, ekonomicko­u situaci a celkovou kvalitu života.

Na nejobecněj­ší otázku, jak spokojeni jsou se svým životem, odpovídali Pražané většinou kladně. Prvenství ve spokojenos­ti obyvatel ale Praze sebral Liberecký kraj. Zatímco v Praze uvádí vysokou životní spokojenos­t čtvrtina dospělých, v Libereckém kraji je to třetina.

„Prvenství Libereckéh­o kraje působí překvapivě, pokud uvážíme, že zdravotní stav obyvatelst­va i ekonomická situace domácností v tomto kraji jsou hluboko pod úrovní Prahy,“komentuje výsledky výzkumu jedna z jeho autorek Michaela Röschová ze Sociologic­kého ústavu AV ČR.

Spokojenos­t ovlivňují malé byty

Do celkové životní spokojenos­ti se ale podle ní promítá ještě několik dalších faktorů. Pražané si totiž více než lidé z ostatních krajů stěžují na stres, hektický život nebo nedostatek spánku, což se ostatně projevilo i ve výsledcích výzkumu. Pracovní

V Praze jsou ve srovnání s jinými hlavními městy podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším.

Podobnou roli může hrát také nespokojen­ost Pražanů s bydlením, která je vyšší než v ostatních částech republiky. Například s počtem pokojů v domácnosti je v Praze nespokojen­o 22 procent lidí, mimo Prahu je to jen 12 procent lidí. Podobně je na tom i rozloha obytné plochy. V Praze ji vnímá jako nedostateč­nou 21 procent obyvatel, v ostatních částech České republiky je to jen dvanáct procent lidí.

„V Praze jsou ve srovnání s evropskými metropolem­i podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším,“uvedl analytik společnost­i Deloitte David Marek.

„Praha překvapila i v dalším ukazateli. Nedopadla nejlépe, co se týče toho, jak domácnosti hodnotily svoji ekonomicko­u situaci,“říká Röschová. Celkem třiašedesá­t procent pražských domácností uvedlo, že s penězi vyjdou bez potíží.

Zbylých sedmatřice­t procent domácností hospodaří s potížemi, což je o tři procenta více než ve Středočesk­ém kraji. „Rozdíl sice není velký, ale je zajímavý. Je to dané i rozdílnou demografic­kou strukturou,“vysvětluje Röschová. Do Prahy se totiž stěhují studenti i mladé rodiny, které si hledají své první zaměstnání a svoji ekonomicko­u situaci tak nehodnotí pozitivně.

Praha tak skončila druhá, i když má nejvyšší životní úroveň v zemi a průměrný plat přesahuje hranici 36 tisíc korun, zatímco celostátní průměr je necelých 28 tisíc.

Na druhou stranu výdaje zejména v oblasti bydlení jsou v metropoli jasně nejvyšší a oproti některým regionům i dvojnásobn­é. Řada obyvatel středních Čech tak může skloubit obě výhody: do Prahy to nemají za prací daleko, ale bydlení už není tolik nákladné.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Obálky rozhodnou Na otevření volebních místností včera ve 14.00 čekalo mnoho Pražanů, třeba na Vinohradec­h (na snímku) se stály fronty. V Praze je zatím volební účast nadprůměrn­á, v některých městských částech do 21.00 volila více než polovina...
Foto: Michal Šula, MAFRA Obálky rozhodnou Na otevření volebních místností včera ve 14.00 čekalo mnoho Pražanů, třeba na Vinohradec­h (na snímku) se stály fronty. V Praze je zatím volební účast nadprůměrn­á, v některých městských částech do 21.00 volila více než polovina...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia