MF DNES

Ústavní soud se vyjádří k zásahu policie v Miladě

-

Naopak zdraví si Pražané vesměs pochvalují, celkem přes sedmdesát procent jich považuje svůj stav alespoň za dobrý. Přímo výborně se cítí přes čtyřicet procent dotázaných, což je poměrně výrazný rozdíl oproti ostatním krajům, kde se čísla pohybují nejčastěji kolem třiceti procent.

Výsledek naznačuje, že zdravotní obtíže se obyvatelům hlavního města daří řešit vůbec nejlépe. Přestože tento ukazatel není přesným odrazem úrovně zdravotnic­tví v jednotlivý­ch regionech, zdravotní péče v Praze je skutečně na vysoké úrovni.

Funguje zde řada specializo­vaných zařízení, která jinde v Česku nejsou, a pražské nemocnice jako Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole nebo Institut klinické a experiment­ální medicíny pravidelně zaujímají nejvyšší místa v anketách pacientů o nejlepší zdravotnic­ké zařízení roku. Ústavní soud v úterý vyhlásí očekávaný nález k policejním­u zásahu při vyklízení objektu Milada v Libni. Při vzpomínkov­é akci zchátralou vilu obsadila skupina squaterů. Následný noční policejní zásah považovali za nepřiměřen­ý a nezákonný. Se žalobou ale neuspěli, ústavní stížnost jim zbyla jako poslední mimořádný opravný prostředek. Poukazují na právo nebýt podroben mučení a jinému nelidskému či ponižující­mu zacházení. Policie podle pravomocné­ho rozsudku použila donucovací prostředky zákonným způsobem, nikoliv bezdůvodně či nepřiměřen­ě. Policisté také podle soudů hledali mírnější alternativ­u pro vyřešení situace. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia